Hoppa till huvudinnehåll

Protest utanför den iranska ambassaden i Helsingfors – flagga stals och brändes, polisens drönare förstördes

En polis och en polisbil syns delvis
Polisen har anhållit fyra demonstranter. En polis och en polisbil syns delvis Bild: Emilia Malin/Yle Polis,Blåljus,brott,polisfordon,utryckningsfordon,Grov stöld

150 kurder protesterade utanför den iranska ambassaden på Brändö i Helsingfors under måndag eftermiddag. Avsikten var att protestera mot Irans missilanfall i norra Irak.

Under demonstrationen stals och brändes en flagga från ambassaden. Demonstranterna kastade också sten på polisens drönarkamera.

Fyra personer anhölls i samband med demonstrationen, varav tre misstänks för grovt brott mot offentlig frid och en för våldsamt motstånd mot tjänsteman. Ingen skadades.

Enligt Welat Nehri, som är ordförande för den kurdiska föreningen i Finland och som själv deltog i demonstrationen, demonstrerade föreningen mot lördagens iranska missilattacker i norra Irak samt mot avrättningen av politiska fångar.

– Det var frågan om en fredlig demonstration mot Irans agerande. Flera olika kurdiska organisationer deltog i demonstrationen. Vi är rädda för att Iran kommer att fortsätta sina anfall och vi söker internationellt stöd, säger Nehri.

Demonstranterna trodde att polisens drönare tillhörde ambassaden

Enligt Nehri hettade demonstrationen till av två anledningar.

– Personer som har förlorat anhöriga i attackerna var på plats. Dessutom uppenbarade sig en drönare som fotograferade demonstranter på nära håll. Iran har tidigare fotograferat demonstranter på nära håll och en del av demonstranterna trodde att drönaren tillhörde ambassaden.

Av rädsla för att anhöriga i Iran skulle råka illa ut, säger Nehri, ville de kurdiska demonstranterna inte bli igenkända.

– Till slut visade det sig att det var polisens drönare. Vi har inget emot att polisen filmar oss, säger Nehri.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen