Hoppa till huvudinnehåll

Så reagerar finska politiker på valet i Sverige: Sipilä häpen över flyktingdebatten, Halla-aho hejar på SD

Jussi Halla-aho poserar på Sverigedemokraternas valvaka i Stockholm, 9 september 2018
Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho var med på Sverigedemokraternas valvaka i Stockholm på söndagskvällen. Jussi Halla-aho poserar på Sverigedemokraternas valvaka i Stockholm, 9 september 2018 Bild: Lehtikuva Jussi Halla-aho,Sverigedemokraterna,Sverige

Många finländska politiker har med intresse följt med hur det går för systerpartierna i Sverige, en del av dem på valvakor i Stockholm.

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho hörde till dem som tillbringade valkvällen i den svenska huvudstaden. I kommentarer till Yle säger han att Sverigedemokraternas framgång visar att läget med invandrare i Sverige är katastrofalt både för samhället och för ekonomin.

- Även om problemen är större i Sverige, har vi liknande problem med invandring och vi har mycket gemensamt i synen på hur enskilda stater ska förhålla sig till EU, säger sannfinländaren Halla-aho.

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson har hållit till hos meningsfränderna i Vänsterpartiet och twittrat om stämningarna på valvakan, efter att det klarnat att partiets stöd växer.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo kommenterar för sin del framtiden för Sveriges EU-politik, efter att det står klart att moderaterna hör till de stora förlorarna i rösträkningen.

- Valresultatet följer en allmäneuropeisk trend där partifältet splittras. En stor fråga är vad det betyder för Sveriges EU-linje, skriver han.

"Samarbetet Finland-Sverige fortgår"

Utrikesminister Timo Soini (Blå) säger på måndagsmorgonen att det svenska valresultatet knappas påverkar vare sig Finlands utrikespolitik eller säkerhetspolitik.

- Jag tror att Finlands och Sveriges linje står fast oberoende av vilken slags regering det blir i Sverige, säger han

Statsminister Juha Sipilä från Centern är inne på samma linje: samarbetet mellan Finland och Sverige fortsätter i god andra oavsett vilken regeringsbas Sverige får.

Sipilä säger också att han har överraskats av hur stor roll invandringsdebatten kom att spela i det svenska valet.

I ett pressmeddelande sent på söndag kväll skriver centerordföranden Sipilä att Sveriges Centerparti verkar höra till en av valvinnarna och han sänder gratulationer till dess ledare Annie Lööf.

Senare sällar sig Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson till dem som gratulerar Centerpartiet.

Inom de Gröna riktar riksdagsledamot Emma Kari en känga mot svenska Miljöpartiets agerande som regeringsparti.

- Miljöpartiet bestraffas av väljarna efter att ha stött fel politik i fråga om invandring och klimat, twittrar hon.

Sari Essayah som leder Finlands kristdemokrater finner orsak att gratulera svenska KD som trots farhågor klarade röstspärren och hålls kvar i riksdagen.

Motsatta stämningar råder inom Feministiska partiet. I det svenska valet landar Feministiskt initiativ långt under röstspärren, medan Sverigedemokraterna ökar.

- Skakande, twittrar Katju Aro.