Hoppa till huvudinnehåll

Svenska valet: Europeiska tidningar förutspår "maktpoker" och poängterar att Socialdemokraterna "undvek katastrof"

Stefan Löfven
Fundersam - Europeiska tidningar förväntar sig svåra förhandlingar. Stefan Löfven Bild: Lehtikuva Sverige,valkampanjer,Swedish,val (kognition),Stefan Löfven,Val 2018

Det genomgående temat i rapporteringen kring det svenska valet i den europeiska dagspressen på måndag morgon var att Socialdemokratiska partiet trots allt undvek ett katastrofnederlag medan Sverigedemokraterna inte lyckades kapitalisera på missnöjet med invandrarpolitiken så bra som många analytiker befarat.

Franska Le Monde sammanfattar genom att konstatera att ”Sverige ser ut att motstå den nationalistiska febern förorsakad av flyktingkrisen 2015: extremhögern går framåt ... utan att ändå lyckas nå den förväntade nivån".

Jubel på Sverigedemokraternas valvaka.
Sverigedemokraterna blev inte lika stora som många trodde, skriver Le Monde Jubel på Sverigedemokraternas valvaka. Bild: AFP / Lehtikuva Sverigedemokraterna,riksdagsvalet i Sverige 2018,Valvaka

Engelska The Guardian noterar att Sverigedemokraternas framgång var ”blygsam” men att landet har en tid av ”politisk osäkerhet” att vänta i och med svårigheten att få ihop regeringspusslet i ett läge där ingendera av de två blocken lyckades få majoritet.

Även tyska Der Spiegel: var inne på samma linje. Från Socialdemokratiska partiets valvaka rapporterar tidningen att stämningen var god eftersom ”den fruktade katastrofen” uteblev. Spiegel förväntar sig att det istället vankas ”maktpoker” i riksdagens korridorer när förhandlingarna om regeringsmakten inleds.

Carl Bildt i Financial Times: Europeisk trend

Financial Times citerar före detta moderata statsministern Carl Bildt för att understryka poängen att den efterkrigstida europeiska konsensusen som bildats kring en politisk uppdelning mellan center-vänster och center-höger också i Sverige sakta eroderas. ”Det här är den europeisk trenden: de stora centerpartierna förlorar en del medan extrema partier går framåt”, säger Bildt.

Den europeiska pressen går också in på de politiska frågorna som både präglat dagspolitiken och valrörelsen i Sverige.

Carl Bildt
Carl Bildt uttalar sig i FT Carl Bildt Bild: Yle sveriges utrikesminister

Flyktingfrågan, ekonomin och välfärdsstatens framtid lyfts som de stora frågorna. I Italien, som efter regeringsöverenskommelsen i somras styrts av en populistkoalition, noterar La Repubblica att Sverigedemokraterna lyckats öka sin popularitet trots en ”ekonomisk boom” som varat i decennier och trots den konkurrenskraftiga ekonomin.

Il Sole 24 Ore gör en snabb uppspjälkning av rösterna enligt väljargrupper och vet berätta att Socialdemokraterna fortfarande är största parti bland arbetarna. Det är ändå bland arbetarna som populariteten minskar samtidigt som partiet i Stockholm gick framåt.

Tidningen skriver också att Vänsterpartiet är lika populärt som Sverigedemokraterna bland de yngsta väljarna. Kvinnor föredrar vänsterpartierna och centern medan Sverigedemokraterna, på 24%, är populäraste parti bland männen, berättar tidningen också.

El Pais: Borgerlig regering skulle ändra på europeisk maktbalans

Spanska El Pais breddar sin rapportering med ett EU-perspektiv. Tidningen poängterar att om utfallet efter förhandlingarna blir en borgerlig regering, skulle center-högern uppnå majoriteten i Europeiska rådet.

De Nordamerikanska tidningarna ägnar färre spaltmillimeter på det svenska valet med undantag för New York Times som i ett längre reportage från valdagen väljer att långt fokusera på hur valet öppnat för en diskussion om frågor som tidigare ansetts vara inkorrekta att debattera. Islam nämns som ett exempel.