Hoppa till huvudinnehåll

Vasa skjuter till pengar för Öjbergets skidlift - ska vara fixad före säsongsstart

Öjberget i Sundom, Vasa.
Öjbergets skidcentrum i Sundom, Vasa. Öjberget i Sundom, Vasa. Bild: Yle/Roger Källman öjberget

Vasa stad skjuter till pengar för att reparera skidliften vid Öjberget mer permanent. Under förra vintern gick liften sönder flera gånger då vajern hoppade av det övre vändhjulet.

Flera avbrott i vintras

Öjbergets över 40 år gamla skidlift fick inför den förra säsongen delvis nya hjuluppsättnignar. Efter att skidcentret öppnade för säsongen visade det sig ändå att liftens vajer ville hoppa av vändhjulet. Felet upprepades tre gånger under säsongen och ledde varje gång till avbrott på några dagar.

Skidliften på Öjberget står stilla trots frost på marken.
Öjbergets skidlift. Skidliften på Öjberget står stilla trots frost på marken. Bild: Yle/Sofi Nordmyr öjbergets skidcenter,Skidlift,skidliftar

Ett nytt vändhjul för liften ska råda bot på de här problemen, och stadsstyrelsen i Vasa beviljade på måndagen tilläggsanslag på 34 790 euro. Den summan täcker kostnaden för ett nytt vändhjul och för de reparationer som utfördes akut förra vintern.

Det nya vändhjulet ska vara på plats före vintersäsongen inleds på Öjberget.

Nya snökanoner

Utöver det här har stadsfullmäktige redan tidigare beviljat 180 000 euro i investeringsanslag för Öjberget. För den summan köper staden nya snökanoner och effektiverar både el- och vattensystemet för kanonerna, men kostnaden för att reparera skidliften ryms inte i det anslaget.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten