Hoppa till huvudinnehåll

14-åriga ryska underbarnet höjer ribban i konståkningen: "Hon är i en klass för sig när det gäller tekniskt innehåll"

Alexandra Trusova gör ett hopp.
14-åriga Alexandra Trusova flyger högt, bilden från en tävling i Japan 2017. Alexandra Trusova gör ett hopp. konståkning,Konståkare,Alexandra Trusova

Att Ryssland fostrar duktiga konståkare på löpande band är ingen nyhet, men det senaste stjärnskottet, 14-åriga Aleksandra Trusova, håller på att ta damåkningen till en helt ny nivå. Hon är i en klass för sig när det gäller tekniskt innehåll, säger Yle Sportens Marianne Nyman.

Trusova blev i veckoslutet den första kvinnan att klara av en kvadrupel-lutz, ett tekniskt krävande hopp som hittills bara några elitåkare på herrsidan klarat av att genomföra.

Hoppet i sig föll aningen kort i rotationerna, men redan det att hon försöker sig på kvadrupelhopp är unikt - för att inte tala om kvadrupel-lutz som är det svåraste av kvadrupelhoppen.

– Det är bara en handfull elitåkare på herrsidan som har kvadrupel-lutz i sin repertoar. Det är modigt att ta risken, hon är något av en 'snurra" som åkare. I OS såg vi endast en lyckad trippel-Axel och inte ett enda kvadrupelhoppförsök av damåkarna, säger Marianne Nyman.

Hennes prestation kom vid en junior-GP-tävling i Litauen och segerpoängen blev 221,44.

– Jag var väldigt nervös när det var säsongens första tävling och jag försökte mig på tre kvadrupelhopp i friåkningen för första gången, sade Trusova enligt det internationella förbundet ISU:s webbplats.

I samma tävlingen kom Borgåtjejen Vera Stolt in på en fin tionde plats.

Trusova kommer från tränaren Eteri Tutberidzes stall, där också OS-medajörerna Alina Zagitova och Jevgenia Medvedeva fostrats.

Se ett kort sammandrag från helgens tävlingar i Kaunas via YouTube.

Trusovas insatser fick det ryska förbundets president Alexander Gorshkov att ta till lovorden.

– Hon gjorde kvadruplar redan under förra säsongen, men med en kvadrupel-lutz tar hon sin skridskoåkning till en helt ny, högre nivå, sade Gorshkov.

"Hon höjer ribban rent tekniskt"

Yle Sportens mångåriga konståkningsexpert Marianne Nyman varnade för den unga Trusova redan i samband med OS i Pyeongchang, där två andra ryska tonåringar lade beslag på guld- och silvermedaljerna.

– Kommer (Alina) Zagitova och (Jevgenia) Medvedeva att fortsätta sina tävlingskarriärer efter den här säsongen? Kommer medaljörerna från Pyeongchang i så fall att ens rymmas i det ryska laget i OS om fyra år? Är det Alexandra Trusova, då 18 år gammal, som är den stora stjärnan? Eller någon åkare vi ännu inte hört talas om, frågade sig Nyman i februari.

Aleksandra Trusova är 14 år gammal.
Trusova är 14 år gammal och 18 vid nästa vinter-OS. Aleksandra Trusova är 14 år gammal. Bild: /All Over Press Alexandra Trusova,konståkning,Konståkare

Med tanke på framtiden ställer sig Nyman ändå frågande till hur och var karriären kommer att landa för Trusova. Hennes seniordebut kommer att ske under säsongen 2019-2020, när det som vanligt finns både europa- och världsmästerskap i tävlingskalendern.

– Hon höjer på ribban rent tekniskt nu, men frågan är vad som händer när hon växer till sig. Plötsligt kan hopptekniken vara helt borta. Hon är dessutom 18 år gammal vid OS i Peking 2022 och kan vara en helt annan typ av åkare vid det laget.

Nya bedömningsgrunder

Nyman påminner också att bedömningsgrunderna inom konståkningen genomgått en stor förändring inför säsongen 2018-2019, vilket gör att prestationer gjorda tidigare inte längre är jämförbara med prestationer av idag.

– Nu är bland annat möjligheten till poängmaximering via placeringen av hoppen i programmet inte lika stor som tidigare. Dessutom har skalan för kvalitetspoäng gått från att ha pendlat till mellan minus och plus tre till minus och plus fem. Man kan inte längre jämföra rekordpoäng, avrundar Nyman.

Kolla in Sportmagasinet reportage om konståkningens hopp från januari 2018, med Emmi Peltonen, Viveca Lindfors och Vera Stolt.