Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler människor är undernärda - extremt väder och konflikter främsta orsakerna

En mormor med sitt udnernärda barnbarn på Kismayo General Hospital’s Stabilization Centre
En mormor med sitt udnernärda barnbarn på Kismayo General Hospital’s Stabilization Centre Bild: CICR hungersnöd,svält,hunger,biståndsarbete,undernäring

Var nionde människa i världen lider av undernäring, visar en färsk rapport från fem FN-organisationer - livsmedelsorganet FAO, barnfonden Unicef och världshälsoorganisationen WHO.

Samtidigt ökar problemen med fetma. Var åttonde människa är för fet.

Enligt FN:s uppgifter är 821 miljoner människor undernärda. Läget har förvärrats de senaste åren särskilt i Sydamerika och Afrika. I Asien har undernäringen minskat, trots att läget inte förbättras lika snabbt som tidigare.

Det är olika extrema väderfenomen som är den främsta orsaken till att människor blir undernärda. Extremväder leder till livsmedelskriser, särskilt i områden med fattig befolkning.

Var femte sekund dör ett barn av svält på jorden.

Fetma vanligare i fattiga länder

Problemen med fetma blir samtidigt allt mer allmänna. FN:s rapport visar att 672 miljoner människor är överviktiga. Undernäring och övervikt förekommer paradoxalt nog ofta samtidigt i samma länder.

Det förklaras med att hälsosamma livsmedel är en bristvara, eller är för dyra. Om det enbart finns tillgång på dåliga livsmedel leder det både till undernäring och övervikt.

Den stress som ett osäkert försörjningsläge innebär påverkar också människans hälsa, påpekar FN-rapporten.

Undernäring syns bland annat i låg födelsevikt hos barn, barnen växer långsammare än normalt, och kvinnorna i fruktbar ålder lider av anemi.

Samtidigt kan ohälsosamma matvanor leda till övervikt, då människor tvingas välja kaloririk mat.

Källa STT