Hoppa till huvudinnehåll

Dagens fråga: Hur ofta skriver du för hand?

Teckningpå två karaktörer som håller upp var sin namnskylt.
Hur mycket skriver du för hand? Teckningpå två karaktörer som håller upp var sin namnskylt. Bild: Yle / Miro Johansson teckningar,dagens fråga

I och med digitaliseringen i skolan i Helsingfors är det allt färre elever som skriver för hand. Detta fick tisdagssnackarna Laila Andersson och Amanda Audas-Kass att fundera på hur ofta de själva fattar papper och penna.

- Butikslistor, häftlappar och ibland anteckningar från ett elevmöte. Annars skriver jag nog mest på dator eller digitalt, berättar Laila Andersson, rektor i Mattlidens skola.

Laila Andersson och Amanda Audas-Kass poserar i en soffa.
Laila Andersson och Amanda Audas-Kass. Laila Andersson och Amanda Audas-Kass poserar i en soffa. Bild: Yle / Albert Sahlström person,tisdagssnackare

Amanda Audas-Kass menar att hon mest skriver egna anteckningar för hand. Att man digitaliserat skrivandet i skolan tycker hon är bra.

- Vi skulle öva inför skrivkompetensprovet så jag bad tvåorna plocka fram sin första text de skrivit i gymnasiet, och alla hittade den. Det skulle inte ha skett om de hade skrivit den för hand, berättar Audas-Kass som jobbar som modersmålslärare i gymnasiet Lärkan.


Albert Sahlström går i årskurs nio och gör som bäst sin prao på Yle Vega Huvudstadsregionen så han fick också flika in med en kommentar ur användarperspektivet.

Albert Sahlström poserar mot en blå Yle-bakgrund.
Albert Sahlström Albert Sahlström poserar mot en blå Yle-bakgrund. Bild: Yle / Ted Urho person,albert sahlström

- Jag tycker det är jättemycket tal om digitaliseringen, men i vår årskurs har det inte märkts så mycket. I skrivämnen använder vi pekplattor, men i naturämnen så skriver vi nog mycket ännu för hand, säger Sahlström.

Hur ofta skriver du något för hand?