Hoppa till huvudinnehåll

Efter festen kommer bekännelserna – Teater Josefina har snart premiär med nyskrivet drama

Benjamin Laustiola, Johanna Ringbom och Johan Simberg.
Benjamin Laustiola, Johanna Ringbom och Johan Simberg. Benjamin Laustiola, Johanna Ringbom och Johan Simberg. Bild: Pette Rissanen. teater,Benjamin Laustiola, Johanna Ringbom och Johan Simberg

Teater Josefina inleder sitt nittonde verksamhetsår med en finlandssvensk urpremiär vid ÅST. Både djupt allvar och svart humor utlovas av den här trepersonspjäsen.

Bekännelsernas natt handlar om samhället i dag, förklarar Benjamin Laustiola som skrivit pjäsen.

- Den handlar om fördomar, hur man ser på sig själv och andra människor.

Den här produktionen är en fortsättning på äktenskapsdramat Efter Festen som gavs 2014 och som också är skriven av Laustiola.

Orsaken till att han valde att skriva en fortsättning till pjäsen berodde delvis på att slutet på Efter Festen blev öppet.

- Dessutom fick jag förfrågningar om en fortsättning. Jag lekte en tid med tanken och beslöt mig sedan att Bekännelsernas natt skulle ta vid några timmar efter att Efter Festen tog slut.

Människosyn det centrala temat

Föreställningen ska bjuda på både djupt allvar och svart humor med rollfigurer som har stora kommunikationsproblem.

- Det är snabba dialoger, medvetna missförstånd och en vilja att inte bemöta egna eventuella fördomar. Karaktärernas kommunikation är ibland riktigt dålig, men samtidigt rakt på sak, förutom de gånger de tar långa omvägar för inte möta sina egna tankar och åsikter.

Bekännelsernas Natt är Teater Josefinas största produktion hittills med tre skådespelare på scen: Benjamin Laustiola, Johanna Ringbom och Johan Simberg.

Johanna Ringbom, Johan Simberg och Benjamin Laustiola.
Johanna Ringbom, Johan Simberg och Benjamin Laustiola. Johanna Ringbom, Johan Simberg och Benjamin Laustiola. Bild: Yle/Lina Frisk. teater,teater josefina

Johanna Ringboms karaktär är densamma som i Efter Festen. Hon är en pensionerad inrikesminister som gjort en lång karriär i politiken. Däremot har hennes privata jag och privatliv hamnat i skuggan av den politiska karriären.

Laustiola spelar hennes son och deras förhållande är komplicerat. Det finns också en tredje person som spelas av Johan Simberg. Men mer om den rollfiguren vill Laustiola inte avslöja.

Skådespelare och regissörer samtidigt

Pjäsen har ingen uttalad regissör, utan alla tre skådespelare står gemensamt för regin.

- Det fungerar egentligen ganska bra. Efter Festen regisserades av Johan Simberg och han har också nu en del av ansvaret. Men vi är alla tillåtna att komma med kommentarer, åsikter och förslag. Vi är ju familj så vi jobbar bra tillsammans.

Pjäsen har premiär den 29 september i Studion på Åbo Svenska Teater. Efter det åker teatern på en turné runt i Svenskfinland.

Jubileumsår för teatern nästa år

Det var skådespelaren Johanna Ringbom som grundade Teater Josefin efter många år på ÅST.

- Jag hade fått nog av att jag inte själv kunde påverka mitt arbete. På en institution kan man inte välja sina roller. Mitt behov av att själv bestämma och själv kunna förverkliga egna visioner och idéer blev väldigt starkt.

Johanna Ringbom gör föreställning om Carola Standertskjöld
Johanna Ringbom. Johanna Ringbom gör föreställning om Carola Standertskjöld Bild: Yle/Nilla Hansson teater,johanna ringbom

Ringbom tog tjänstledigt i två och ett halvt år och startade en egen teater, en enpersonsteater. Det här var år 2000.

- Jag visste precis vad jag skulle börja med. Jag var själv 50 plus och i klimakteriet så jag skrev en klimakteriemonolog. Det blev en pangsuccé. Det fanns en enorm social beställning, kvinnorna älskade den.

Jag är inte intresserad av att ha så många föreställningar som möjligt utan ett lugnt tempo passar mig alldeles utmärkt.

Namnet Teater Josefina kommer från Ringboms alter ego estradartisten Josefina.

- Då jag grundade teatern kände jag mig gammal, lite tråkig och vuxen. Men så kom jag ihåg att jag som barn kallades Josefina. Det var ett namn som väckte den lite spralligare sidan i mig.

Under de senaste åren har Teater Josefina bjudit på många monologer, sångprogram och ett par tvåpersonspjäser. Monologerna har bland annat handlat om ensamhet och mobbning.

Teatern och Ringbom går sin egen väg

Det är en turnerande teater och mycket av det förberedande arbetet sker hemma hos Ringbom i Korpo.

- Det är en stor njutning att jag bestämmer och gör allt själv, förutom bokföring. Det gör min man.

- Jag har gått min egen väg och präglar Teater Josefina genom den person jag är. Jag har varit med i alla produktioner, antingen ensam eller tillsammans med någon. Men jag måste erkänna att jag inte är ekonomiskt beroende av den här teatern, för man blir inte rik på det här, tvärtemot.

I takt med att hon blivit äldre har hon saktat ner på tempot en aning. Den senaste tiden har det blivit en produktion ungefär vart annat år.

- Jag är inte intresserad av att ha så många föreställningar som möjligt utan ett lugnt tempo passar mig alldeles utmärkt.

Vad finns ännu kvar att göra med Teater Josefina?

- Man vet aldrig hur idéerna ploppar upp i huvudet på en. Jag har redan en idé för nästa produktion, men jag tar det i lugnt tempo och ser när jag orkar ta itu med det.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland