Hoppa till huvudinnehåll

Emsalöbor hävdar att två Borgåföretag tog fullt pris för ofärdig muddring – företagare dementerar uppgifterna

Pråm vid strand
En pråm står kvar vid Saliven Gustavssons strand på Emsalö i Borgå. Bilden är tagen den 9.9.2018. Pråm vid strand Bild: Teiju Jahn muddring,pråm

Ord står mot ord i en muddringstvist på Emsalö i Borgå. Markägare hävdar att arbetena aldrig slutfördes trots att de betalade fullt pris. Dessutom står maskiner kvar på stranden. En av företagarna är av en annan åsikt.

Saliven Gustavsson har en stuga på Emsalö i Borgå. I fjol beställde han muddringsarbeten av två lokala företag inom branschen.

Gustavsson ville ha en fördjupning och en breddning av en grund kanal samt en strand som var igenvuxen med vass. En representant från det ena företaget besökte Emsalö sommaren 2017 för att titta på platsen.

– Jag fick en bra känsla efter besöket, att han nog kan sin sak. Jag visste att de hade gjort en del jobb i skärgården men hade inte kollat referenserna så noggrant. Jag var kanske för ivrig och borde ha bett om fler referenser, säger Gustavsson.

Maskinerna lämnades kvar

Arbetena påbörjades i december och enligt Saliven Gustavsson verkar det som om företagen jobbade effektivt. Han var ändå inte på stugan så ofta den tiden på året och hade inte full koll på hur arbetena framskred.

– Men sedan blev deras maskiner där över vintern och frös fast i isen. De frågade aldrig om det var okej att lämna sin pråm och grävmaskin där mot en liten hyra eller något. Det var lite skumt att de helt sonika bara lämnade dem där.

Då Gustavssons två rågrannar såg att han hade muddringsarbeten på gång blev de också intresserade, och valde att anlita samma företag.

– Grannarna blev nog jävligt missnöjda eftersom arbetena sköttes med vänster hand. Åtminstone var [företagen] noggranna med att få betalt. Vi alla tre hann betala fullt pris innan vi hade möjlighet att kolla resultatet.

Närbild av grävmaskin i vass
En grävmaskin står också kvar. Närbild av grävmaskin i vass Bild: Teiju Jahn grävmaskiner,Vass

Förutom att företagen lämnade kvar en grävmaskin och en pråm på Gustavssons mark är arbetet också halvfärdigt, enligt honom.

I somras kunde han konstatera att jobbet hade gjorts med fel teknik och att det inte var klart. Det här fick han bekräftat av en annan yrkeskunnig person som besökte stranden.

– Vi måste få någon annan att fixa upp det. Jag har bett att företagen skulle komma och slutföra arbetena eller anställa någon annan på egen bekostnad, men de vägrar att kommunicera, säger Gustavsson.

Om jag som är översättare skulle ta fullt pris för att översätta en halv film skulle jag knappast ha så mycket jobb efter det― Saliven Gustavsson

Enligt Gustavsson har han och en annan granne försökt vara i kontakt med företagen under sommaren men de ska inte ha fått klara besked om vad som ska hända.

Nu senast har Gustavsson skickat in ett klagomål till Konsumenttvistenämnden. Dessutom har han varit i kontakt med Borgå stad eftersom pråmen enligt honom läcker bränsle och kan utgöra ett miljöproblem.

– Jag är lite konfunderad över hur företagen tycker att de har råd med det här. Det måste ju vara dåligt med tanke på deras verksamhet. Om jag som är översättare skulle ta fullt pris för att översätta en halv film skulle jag knappast ha så mycket jobb efter det.

"Grävde bara stora hål"

Saliven Gustavssons granne på Emsalö, Gisle Sjöberg, bekräftar Gustavssons berättelse.

Då han och en tredje granne fick höra att Gustavsson hade beställt muddringsarbeten tyckte de att det skulle vara fiffigt att beställa samma tjänst samtidigt.

– Vi har inte gjort något åt vår strand på de senaste 20 åren, så vi tänkte att det skulle vara dags att öppna kanalen så att vi kommer lättare ut med båt. Nu har det varit svårt att ta sig ut med kajak, säger Gisle Sjöberg.

Grävmaskin i högt gräs
Grävmaskin i högt gräs Bild: Teiju Jahn grävmaskiner

Liksom Saliven Gustavsson konstaterar Sjöberg att allt verkade lovande förra hösten. Grävningsarbetena pågick för fullt, både nattetid och på veckosluten.

– Det var som en höna som gräver efter mat i marken och bara förstör blomsterbäddarna. Då våren kom kunde vi se att det inte hade hänt så mycket mer än att de hade grävt stora hål. Rännan för båtar var mer eller mindre igentäppt och massorna hade bara flyttats lite.

Sjöberg säger att arbetarna verkade trevliga och duktiga, men att det nu efteråt verkar som om de inte gjort just något alls på hans tomt.

– De hade lite otur också. De körde ner grävmaskinen på tre meters djup och fick ta dit två andra grävmaskiner och en traktor för att få upp den. Det dröjde en vecka. Kanske varningsklockorna borde ha börjat ringa då.

Vill få bort maskinerna

Liksom Saliven Gustavsson hävdar Gisle Sjöberg att de tre grannarna har försökt vara i kontakt med företagen utan att få klara besked om vad som ska hända nu.

Helst vill de att arbetena som de har betalt för slutförs, alternativt att företagen hämtar pråmen och grävmaskinen och snyggar till det lite så att grannarna kan ta någon annan dit för att slutföra arbetena.

– Mest av allt hade man gärna sett att det man beställt skulle levereras. I det här skedet är det inte så, tyvärr. Pråmen och grävmaskinen har stått där snart ett år och vyerna är inte de snyggaste, säger Sjöberg.

Också Sjöberg har redan betalat fullt pris för det arbete som enligt honom inte har slutförts. Varken Saliven Gustavsson eller Gisle Sjöberg tror att de får sina pengar tillbaka.

Företagare har annan uppfattning

De tre grannarna på Emsalö anlitade företagen Scandtec och C. Grönholm för att utföra muddringsarbetena.

Vd Christian Grönholm vid företaget C. Grönholm bekräftar att hans grävmaskin står kvar på Emsalö. Han säger ändå att ingen har bett honom ta bort den därifrån, men att han hade gjort det om han hade blivit ombedd.

Han säger också att han har lovat en av männen att han ska fortsätta med arbetena. Tanken är att fördjupa stranden där bryggan ska finnas.

– Så vitt jag vet är ingenting halvfärdigt. Vi har debiterat per timme och gör man det så slutar man jobba när timmarna tar slut. Samma om man köper ett kilogram potatis på torget så får man oftast ett kilogram potatis, säger Grönholm.

Dessutom rekommenderar Miljöförvaltningen att man endast ska muddra på hösten eller under tidig vår (på finska).

Ingen har bett mig att ta bort min grävmaskin. Om någon skulle ha bett mig så skulle jag ha gjort det― Christian Grönholm

Enligt Christian Grönholm har han varit på tomten där grävmaskinen står senast för en och en halv månad sedan. Då var det tal om att stolpar skulle köras ner och stranden skulle fördjupas.

Emsalöborna säger att de har varit i kontakt med er utan att få något svar.

– Ska vi säga så att jag svarar i telefonen 24 timmar om dygnet, förutom då jag sover. Ingen har ringt mig; jag har bara fått väldigt förvirrande textmeddelanden. Textmeddelanden svarar jag inte på fastän de skulle vara vettiga, men ringer man mig så svarar jag nog.

Yle Östnyland har också försökt nå vd Jan-Erik Rönn vid det andra inblandade företaget Scandtec för en kommentar.

Då reportern ringer upp vid middagstid på måndagen är Rönn upptagen, men ber reportern att återkomma efter klockan 16 på eftermiddagen. Då reportern ringer upp på nytt svarar han inte längre i telefonen.

Gav företagen en deadline

Saliven Gustavsson håller inte med om att ingen skulle ha bett företagaren avlägsna sin grävmaskin.

Enligt Gustavsson har han försökt få företagen att slutföra jobbet eller ta bort sina maskiner ändå sedan i våras – både muntligt och skriftligt.

– Det senaste vi gjorde var att ge dem en deadline för när de skulle göra upp en tidsplan för när arbetena slutförs eller maskinerna tas bort. Den var i fredags men vi har inte hört någonting.

Det är svårt då de inte berättar något och man inte får kontakt. Jag tycker fortfarande att de borde göra det arbete de har fått betalt för― Gisle Sjöberg

Gisle Sjöberg säger att han kanske inte personligen har bett att grävmaskinen ska avlägsnas, men att han vet att åtminstone Saliven Gustavsson har gjort det.

Han säger ändå att han har varit i kontakt med företagen för att fråga dem hur länge pråmen och grävmaskinen ska stå kvar.

Sjöberg bekräftar att en del arbetare var på plats för cirka en månad sedan. Då flyttade de pråmen lite längre utåt och sa att sakerna kan köras bort när som helst, men de står fortfarande kvar.

– Det är svårt då de inte berättar något och man inte får kontakt. Jag tycker fortfarande att de borde göra det arbete de har fått betalt för.

Per e-post bekräftar miljöskyddsinspektör Arto Lankinen vid Borgå stad att han känner till muddringen på Emsalö. Ärendet har skickats vidare till NTM-centralen.

– En inspektion kommer att göras på platsen inom kort. I det här skedet finns inget mer att säga om saken, skriver Lankinen.

Artikeln har ändrats 11.9. klockan 11:23: Uppgiften om att alla grannar har varit i kontakt med Yle Östnyland har tagits bort. Den tredje grannen har inte varit i kontakt med Yle Östnyland.

Läs också