Hoppa till huvudinnehåll

”Grönt ljus” för ny Europaturnering i fotboll – men ligornas förbund tar fram sågen: ”Uefa har inte konsulterat oss”

Champions League-pokalen.
Champions League-pokalen fortfarande den mest eftertraktade på Europanivå. Champions League-pokalen. Bild: Sebastien Nogier / EPA / All Over Press Uefa Champions League

Från och med säsongen 2021-22 kan det spelas klubbfotboll på tre olika Europanivåer. Det nya systemet skulle innebära att lagantalet i Europa League sjunker till 32, medan de mindre ligorna kunde få större representation i den nya turneringen.

Det var det europeiska klubbförbundets (ECA) president Andrea Agnelli som på tisdagen under ett möte konstaterade för föreningens medlemmar att projektet fått ”grönt ljus”.

Agnelli, som också är president för den italienska storklubben Juventus, berättade ytterligare att det europeiska fotbollsförbundet Uefa skulle ta ställning till konceptet redan inom kort.

Enligt planerna skulle den nya turneringen vara riktad till lag från mindre ligor och totalt 32 lag skulle delta. Samtidigt skulle antalet deltagande lag i gruppspelsfasen i Europa League sänkas från 48 till 32.

De europeiska ligornas förbund sågar ändå förslaget. Främst för att förbundet helt och hållet uteslutits från utvecklingen av det nya formatet.

– Vi är inte alls nöjda med det här. Det här är Uefas och ECA:s påhitt som de gått vidare med utan att involvera alla relevanta parter, säger generalsekreterare Alberto Colombo enligt Daily Mail.

Hur påverkas balansen inom ligorna?

ECA är en intresseorganisation för samtliga europeiska fotbollsklubbar, där de europeiska toppklubbarna ändå sitter på den största makten. Från Finland sitter HJK:s Aki Riihilahti för tillfället i ECA:s styrelse.

Enligt ECA:s viceordförande Dariusz Mioduski från Legia Warszawa är det nya formatet ett sätt att minska på de ständigt ökande ekonomiska ojämlikheten inom europeisk toppfotboll. Enligt Mioduski skulle den nya turneringen främst gynna lag från mindre ligor.

Enligt Daily Mail ville Uefa ursprungligen utöka Europa League till 64 lag, men olika parter ska ha uttryckt oro om att spelnivån skulle sjunka för mycket.

– Men i det här systemet vet ingen hur maktbalansen påverkas inom ligorna, påpekar Colombo för tidningen.

Senast Uefa arrangerade tre klubbturneringar var 2008, då Intertotocupen avgjordes för sista gången.

Källor: STT, Daily Mail

Läs också

Nyligen publicerat - Sport