Hoppa till huvudinnehåll

Höstflunsan däckar nu både barn och vuxna

Två flickor snyter sig.
Två flickor snyter sig. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press nysning,Förkyld,influensa,hosta,snyta,Näsduk

På vårdcentralerna märks det att skolorna börjat och att semestrarna är slut. Det är nu som alla sitter inomhus och börjar smitta ner varandra.

När skolorna kör i gång börjar också flunsorna och fyller jourmottagningarna. Många arbetsgivare kräver intyg från första dagen.

Antalet patienter varierar väldigt mycket. När det är som intensivast kan det finnas flera tiotals patienter på jouren under en och samma dag. Det berättar Janette Sundqvist som är ansvarig sjukskötare på vårdcentralen i Pargas.

– Tack och lov är det flera arbetsplatser som tillåter att de anställda får vara borta i tre dagar.

Symtomen är sedvanliga, säger Sundqvist. Snuva, täppthet, ont i halsen, hosta. Feber, men inte alltid. Då gäller det att stanna hemma och vila, dricka varmt och ta febernedsättande medicin.

– Så ska man givetvis komma ihåg hygienen och snyta sig på rätt vis för att undvika att smitta ner andra.

Andra smittor avlöser

Hur långvarig flunsan är varierar från några dagar till några veckor, säger Sundqvist. Nu då säsongen är här kommer den att pågå in på nästa år, men varieras med säsongens andra smittor.

– Om det eventuellt lugnar ner sig, så sedan är det dags för influensan. Efter det brukar det bli magsjuka.

På Skolgatans daghem i Åbo har barnen tillsvidare klarat sig med ovanligt få flunsor, det berättar föreståndaren Nina Borgström. Endast några barn har drabbats och hon antar att det kan bero på att barnen fått vara mera utomhus.

– Jag antar att den här fina hösten har gjort att vi varit mycket ute och haft all gymnastik utomhus. När vi är många som samlas och sitter tätt, så är det självklart att barnen blir lättare smittade.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland