Hoppa till huvudinnehåll

Mångårige F1-röstens dom: "Ferrari gör ett stort misstag"

Kimi Räikkönen tackar fansen vid Monza.
Kimi Räikkönen tackar fansen vid Monza. Kimi Räikkönen tackar fansen vid Monza. Kimi Räikkönen,Sauber,Ferrari

Formel 1-världen svämmar över av åsikter kring Ferraris beslut att välja den 20-årige Charles Leclerc framom veteranen Kimi Räikkönen. I den tidigare Formel 1-referenten Oskari Saaris ögon råder det ingen tvivel.

Saari kommenterade Ferraris förarval för Yle Urheilu under tisdagen.

– Jag är ändå lite överraskad trots allt. Jag tycker att Ferrari gör ett stort misstag. Vi får hoppas att romantiken håller i sig ännu i det skede när bilarna kör på allvar nästa säsong, sade Saari.

Saari var inne på samma linje som Yle Sportens expertkommentator Fredrik af Petersens, när han ifrågasatte Leclercs erfarenhet.

– Han är en supertalang, men är han redo för den här utmaningen. Det är en helt annan värld att köra i ett toppstall, då testas nog en ung kille på allvar.

Säsongen 2019 ger en första indikation på om italienarna gjorde rätt beslut, när man efter åtta säsonger och ett VM-guld går skilda vägar med Kimi Räikkönen.

– Jag lyfter helt klart upp handen och erkänner att jag hade fel nästa säsong ifall Leclerc förlorar med mindre marginal åt Vettel än vad Räikkönen gör i år, medger Saari.

Att släppa Räikkönen – ett stort misstag av Ferrari?

Absolut, världsmästaren borde ha fått stanna.
89.7% (859 röster)
Absolut INTE, Leclerc kommer att göra succé.
10.3% (99 röster)
Antal avgivna röster: 958
Oskari Saari.
Saari refererade Formel 1 mellan åren 2004-2016. Oskari Saari. Bild: All Over Press Formula,motorsport,Oskari Saari

Saari har följt Räikkönens karriär under många år och misstänker att det är egoistiska skäl som får finländaren att fortsätta.

Räikkönen kommer att vara 41 år gammal när kontraktet med Sauber tar slut och ifall inget oförutsägbart händer hinner Räikkönen också passera Rubens Barichello på listan över alla tiders racerförare i VM-serien, räknat i antal Grand Prix-lopp.

– Kimi älskar att köra bil, motivet att fortsätta vid Sauber kommer nog från honom själv, avrundade Saari

Läs mera:

Nu är det klart – Räikkönen slutar på Ferrari och börjar köra för Sauber

Formel 1-föraren Kimi Räikkönen kommer inte att köra för Ferrari under följande säsong, meddelar Ferrari. Samtidigt meddelade Räikkönen själv på Instagram att han kommer att köra för Sauber de följande två säsongerna.

Läs mera:

Yle Sportens expert om Räikkönens Sauber-avtal: "En enorm sensation"

På tisdagen föll förarpusselbitarna på plats hos det italienska stallet Ferrari och i samma veva blev det klart att Kimi Räikkönen återvänder till Sauber för säsongerna 2019 och 2020. En enorm sensation säger Yle Sportens Formel 1-expert Fredrik af Petersens.

Läs mera:

Kimi Räikkönen festade 16 dagar i sträck – ”Tror inte att det försämrade mina resultat”

Formel 1-stjärnan Kimi Räikkönen gjorde en blixtvisit till Helsingfors för publiceringen av sin nya bok ”Den okände Kimi Räikkönen”. Ferrariföraren var sig lik under boklanseringen. Jag bryr mig inte om folk gillar boken eller inte, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport