Hoppa till huvudinnehåll

Möttöläs gamla NCAA-lag verkar ha ställt in siktet på Mikael Jantunen – chefstränaren följde med landslagets träningar

Mikael Jantunen.
Mikael Jantunen. Mikael Jantunen. Bild: Matti Raivio/All Over Press Finlands herrlandslag i basket,basketboll,Korgboll,Basket

Basketlandslagets superlöfte Mikael Jantunen verkar ha väckt intresse i USA. På tisdagen befann sig University of Utahs chefstränare Larry Krystkowiak på plats då landslaget tränare – ett tecken på att laget seriöst vill värva finlandssvensken.

Det finländska herrlandslaget i basket tränare på tisdagen i Helsingfors och på läktarplats hittades den tidigare NBA-spelaren och -tränaren Larry Krystkowiak. 53-åringen tränar numera University of Utahs basketlag, Utes.

Samma lag som landslagslegendaren Hanno Möttölä spelade för i slutet av 1990-talet.

Enligt Yles uppgifter var Krystkowiak intresserad av framförallt den 18-årige talangen Mikael Jantunen. I enlighet med NCAA:s oerhört strikta rekryteringsregler får tränaren inte själv kommentera uppgifterna.

– Det att han är på plats är ett tecken på att laget seriöst vill värva honom, konstaterar Yle Sportens basketreferent Alf Strömberg.

Jantunen har tidigare berättat att han vill gå samma väg som Lauri Markkanen för att nå NBA, det vill säga USA:s universitetsserie NCAA.

– Utah Utes är ett riktigt bra lag, påpekar Strömberg.

Studentskrivningar i Spanien väntar härnäst

Säsongen 2017-18 slutade Utes trea i PAC 12-divisionen, samma division som Markkanens tidigare universitetslag Arizona Wildcats spelar i. Resultatet räckte inte till för att delta i den så kallade ”March Madness”-finalturneringen.

Före Jantunen kan gå över till NCAA måste han ändå slutföra gymnasiet i Mäkelärinteen lukio. Jantunen berättar för Yle att studentskrivningarna kör igång på måndag i spanska Fuengirola. Det eftersom Jantunen och resten av landslaget möter Frankrike på söndag i VM-kvalet.

– Det betyder att jag har tolv timmar på mig att läsa. Jag får klara mig med det jag snappat upp under kurserna, säger Jantunen med ett leende.

Finland inleder fortsättningskvalet till VM på torsdag med en hemmamatch mot Bosnien-Hercegovina. Matchen spelas i Esbo och sänds direkt i TV2 och på Arenan med start klockan 18.50.

Källa: Yle Urheilu

Läs också

Nyligen publicerat - Sport