Hoppa till huvudinnehåll

Ny kartläggning: Många barn skippar salladen till skollunchen men nästan alla äter åtminstone något

Skolmatens salladsbord med riven morot, sallad, gurka och grynost.
Skolmatens salladsbord med riven morot, sallad, gurka och grynost. Bild: Linus Hoffman / Yle skolmat,sallader (maträtter),skolelever,amosparkens skola

Färre än var tionde elev äter av allt som bjuds på skollunchen. Många skippar salladen; något som gör att de inte får i sig all energi och alla näringsämnen de borde av skolmaten.

En komplett skollunch ska bestå av huvudrätt, sallad, måltidsdryck och bröd med margarin, enligt rekommendationerna.

En elev ska få i sig en tredjedel av alla näringsämnen som behövs under en dag av skolmaten.

Det är ändå få elever som äter så komplett alla dagar, visar en ny kartläggning för Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Enligt THL:s undersökning valde endast 7 procent av flickorna i sjätte klass och 12 procent av pojkarna alla delar av måltiden.

Bland åttondeklassarna var andelen ännu mindre: endast 4 procent av flickorna och 8 procent av pojkarna äter av allt.

Ungefär hälften av sjätteklassarna sade sig ta sallad varje dag. En dryg tredjedel av flickorna i åttonde klass och en knapp tredjedel av pojkarna sade att de äter sallad varje dag.

De flesta äter ändå något

Eleverna deltog ändå rätt bra i skollunchen.

Nästan 90 procent av alla sjätteklassare och 70 procent av alla åttondeklassare sade sig äta skolmat varje vardag.

Den vanligaste orsaken till att eleverna hoppade över lunchen var att de inte gillade skolmaten.

Det fanns också ett samband mellan skollunchen och andra måltider. Elever som mer sällan åt skollunch skippade även andra måltider.

Salladen inte populär

Pojkar äter generellt mindre sallad än flickorna.

”Barn och unga bör uppmuntras att äta grönsaker på ett mångsidigt sätt, eftersom de matval man gör som barn lever kvar långt in i vuxenåldern, säger specialforskare Heli Kuusipalo.

Hon säger att det vore bättre att servera salladsingredienserna var för sig och inte röra ihop dem, till exempel på att riven morot, sallad, gurka och tomat serveras för sig.

Varma grönsaker skulle också vara ett alternativ, samt att placera grönsakerna i början av serveringslinjen och inte sist, föreslår Kuusipalo.

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa