Hoppa till huvudinnehåll

Över 1,5 miljoner människor på USA:s östkust evakueras undan orkanen Florence

Fotografiet av orkanen Florence togs på den internationella rymdstationen ISS
Fotografiet av orkanen Florence togs på den internationella rymdstationen ISS Fotografiet av orkanen Florence togs på den internationella rymdstationen ISS Bild: EPA-EFE/RICKY ARNOLD USA,Orkan

Över en och en halv miljoner människor har uppmanats att evakuera i tre delstater på den amerikanska östkusten, som hotas av orkanen Florence.

Evakueringsorder har getts i delstaterna North och South Carolina samt Virginia dit Florence väntas anlända i övermorgon.

Florence uppgraderades igår till en kategori fyra orkan på den femgradiga orkanskalan och den befaras bli ännu kraftigare då den kommer närmare land.

Det ovanligt varma vädret på den amerikanska östkusten förstärker orkanen ytterligare.

Myndigheterna befarar häftiga, ihållande regn på fastlandet om orkanen stannar kvar på havet och samlar kraft innan den tar i land vid gränsen mellan South och North Carolina.

Försvarsministeriet Pentagon beordrade över 30 krigsfartyg att lämna flottbasen i Norfolk i Virginia
Försvarsministeriet Pentagon beordrade över 30 krigsfartyg att lämna flottbasen i Norfolk i Virginia Försvarsministeriet Pentagon beordrade över 30 krigsfartyg att lämna flottbasen i Norfolk i Virginia Bild: EPA-EFE/Caledon Rabbipal Pentagon,Norfolk, Virginia

Nödläge i fyra delstater

Även andra delstater som Maryland och Georgia kommer att drabbas av livshotande vindar, regn och översvämningar, varnar myndigheterna.

Guvernörer i fyra delstater har redan utlyst nödläge och även huvudstaden Washington försöker värja sig för befarade översvämningar.

- Vi vet att vi är i stormens öga. Vi utnyttjar tiden som vi har för att förbereda manskap och utrustning för de kommande dagarna, säger North Carolinas guvernör Roy Cooper.

I Virginia och North Carolina har över 500 000 invånare vid kusten uppmanats att lämna sina hem.

Omfattande översvämningar befaras även i inlandet på över 150 kilometers avstånd från kusten, vilket kan försvåra räddningsarbetet betydligt.

Orkanen Florence förstärks ute över Atlanten innan den väntas ta i land på torsdag
Orkanen Florence förstärks ute över Atlanten innan den väntas ta i land på torsdag Orkanen Florence förstärks ute över Atlanten innan den väntas ta i land på torsdag Bild: EPA-EFE/NOAA / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY Orkan,USA

Ännu fler väntas fly

Erfarenheterna från fjolårets orkansäsong verkar ha bidragit till att så många människor uppmanades att evakuera i så god tid före stormens ankomst.

I South Carolina som kan drabbas värst, tror myndigheterna att upp till en miljon människor kommer att söka sig bort från låglänta kustområden innan Florence tar i land.

- Det här är en mycket farlig orkan. Vi kommer inte att riskera människors liv i vår delstat, försäkrar South Carolinas guvernör Henry McMaster.

Han varnade för att Florence kan vara kraftigare och farligare än orkanen Hugo som krävde över 60 dödsoffer i South Carolina år 1989.

Myndigheterna är särskilt måna om att skydda ålderdomshem som kan isoleras av vattenmassor och förlora strömmen och därmed den livsviktiga luftkonditioneringen i det heta vädret.

Över 100 sjukhus och ålderdomshem kommer därför att evakueras enbart i South Carolina.

Katastrofministeriet ifrågasätts

Forskare på George Washingtons universitet meddelade nyligen att orkanen Maria krävde över 3 000 dödsoffer i fjol och inte några tiotal så som president Donald Trumps administration länge hävdade.

Nödministeriet Fema har därför utsatts för hård kritik och många betvivlar att ministeriet har den kapacitet som krävs för att hjälpa till då flera delstater drabbas samtidigt.

Myndigheter i delstaterna på östkusten vägrar att kommentera ministeriets katastrofberedskap och både North och South Carolina har bett Trump att utlysa nödläge före orkanens ankomst för att garantera federal hjälp åt delstaterna.

Även försvarsministeriet Pentagon gör sig beredd på stormens ankomst.

Florence väntas svepa över marinkårens stora militärbas Camp Lejeune som ligger vid Atlantkusten och över 30 fartyg har beordrats ut ur hamnen vid flottbasen i Norfolk i Virginia.