Hoppa till huvudinnehåll

Yle Sportens expert om Räikkönens Sauber-avtal: "En enorm sensation"

Kimi Räikkönens karriär började vid Sauber 2001.
Kimi Räikkönen som Sauberförare i början av karriären 2001. Kimi Räikkönens karriär började vid Sauber 2001. Bild: ullstein bild - Werek/ All Over Press Kimi Räikkönen,Sauber,Formel 1

På tisdagen föll förarpusselbitarna på plats hos det italienska stallet Ferrari och i samma veva blev det klart att Kimi Räikkönen återvänder till Sauber för säsongerna 2019 och 2020. En enorm sensation säger Yle Sportens Formel 1-expert Fredrik af Petersens.

Yle Sportens Formel 1-expert Fredrik af Petersens, idag blev det klart att Räikkönen lämnar Ferrari för Sauber och att Charles Leclerc blir Ferrari-förare 2019. Vilken är din spontana reaktion på detta?

– Att han lämnar Ferrari kommer inte som någon större överraskning, men att han fortsätter med Sauber tycker jag är en enorm sensation. Det hade jag absolut inte räknat med. För ett par år sedan sade Räikkönen att om han inte får fortsätta med Ferrari kommer han att sluta med Formel 1, Scuderia skulle alltså bli hans sista team.

– Nu går han tillbaka till det stall där hans karriär började. Det för mig är en rejäl sensation. Vad Saubers teamchef Frédéric Vasseur har gjort för att övertala honom att komma till det teamet har jag inte den blekaste aning om, men jag lyfter på hatten för hans arbete i att övertala Kimi att fortsätta. För Sauber är det en otrolig förstärkning.

Kimi Räikkönen i Österrike inför F1-loppet i Spielberg.
Räikkönens åttonde och sista säsong vid Ferrari. Kimi Räikkönen i Österrike inför F1-loppet i Spielberg. Bild: All Over Press Kimi Räikkönen,Ferrari

En hur konkurrenskraftig bil kan månne Sauber erbjuda Räikkönen 2019?

– Det är svårt att säga, man har lagt ner all utveckling av årets bil för att koncentrera sig på nästa års bil. Man befinner sig mitt i en omvandling, man har ny chef sen 1,5 år tillbaka och det är mycket som händer i teamet med många som fått gå och många som kommit till. Vasseur verkar göra ett riktigt bra arbete och det märktes också när man pratade med förarna, för det fanns flera som var intresserade av platsen vid stallet som skulle bli ledig efter Leclerc.

– Det är svårt att säga hur bra bilen blir, den blir inte så bra som en Ferrari även om man har samma motor. Det skulle inte förvåna mig om man blir starkare i mittenfältet än vad man är nu. Kimi är inte bara en otroligt bra racerförare utan också tekniskt väldigt kunnig. Att ha en förare av hans kaliber i teamet när man jobbar med att utveckla bilen är en mycket stor tillgång.

– Nu är den mest intressanta frågan vad Kimi gör i höst. Han har kontrakt, förmodar jag, till den 31 december. Hur snabbt börjar man då samarbeta? Kommer man att föra diskussioner under bordet kring hur han vill ha den nya bilen? Det skulle visserligen handla om ett kontraktsbrott, men i och med att Ferrari inte förlänger kanske han tycker att han har friheten att prata med vem jag vill.

Maurizio Arrivabene vill se förstaplatser av Kimi Räikkönen och hans stallkamrat Sebastian Vettel.
Arrivabene och Räikkönen. Maurizio Arrivabene vill se förstaplatser av Kimi Räikkönen och hans stallkamrat Sebastian Vettel. Bild: EPA Maurizio Arrivabene,Kimi Räikkönen

Hur ser du på de sista sju tävlingarna av årets VM-serie ur Räikkönens horisont sett?

– Det är en bra fråga, det var också min första tanke. Jag tyckte att man såg något i Räikkönen på Monza när han åkte iväg ur ruta ett för att stoppa Vettel. Då var min första tanke att han redan visste att han inte får förlängt kontrakt och att han då kör för sig själv. Om det redan var klart med Sauber då känner jag inte till, men jag tror att han är besviken och kommer att köra för sig själv.

– Om då inte Sebastian Vettel ber honom om hjälp med att vinna VM-titeln och slå Lewis Hamilton. Frågan är om Maurizo Arrivabene ber om samma sak, hur reagerar han då? Det skulle inte förvåna mig att Räikkönen hjälper Vettel, om det är Sebastian själv som ber om hjälp.

Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen.
Vettel och Räikkönen. Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen. Bild: imago/Crash Media Group/ All Over Press Formel 1,Sebastian Vettel,Kimi Räikkönen,sport

De avslutade kapitlet vid Ferrari, hans andra sejour, är hans åttonde och sista säsong vid Ferrari. Hur rankar du honom bland Ferrari-förare? Vad blir Räikkönens arv?

– Jag tror att det arvet är mycket stort. Man får inte glömma att Kimi Räikkönen är den sista världsmästaren som kört Ferrari, det var år 2007. Sen dess har många försökt men alla har misslyckats. Han är definitivt med bland de historiska förarna hos Ferrari. Man såg det också på Monza hur han firades av publiken, jublet var stort när han klev upp på prispallen. "Kimi for President" liksom. Han är otroligt populär.

– Om jag skall vara ärligt tror jag de trogna supportrarna (tifosi) är besvikna när han inte stannar. Inget ont om Charles Leclerc, men han har inte den erfarenhet som Kimi har. Man får inte glömma att förhållandet mellan tifosi och Ferrari är nästan något heligt.

Charles Leclerc, Sebastian Vettel.
Leclerc och Vettel. Charles Leclerc, Sebastian Vettel. Bild: EPA Charles Leclerc,Sebastian Vettel

Chares Leclerc då? Vilka förväntningar finns på honom vid Ferrari?

– Han har otroligt stora förväntningar på sig. För det första är han nybörjare, han har bara en säsong bakom sig. Han har minimal erfarenhet även om han haft stora framgångar i de lägre serierna. Han är en talang, utan tvekan, annars hade Ferrari aldrig plockat in honom bland sina juniorer. Men att sätta en förare med hans erfarenhet i det vågspel som det handlar om.

– Det är otroligt stor skillnad att gå från Sauber till Ferrari, som att byta en medelklass-Ford till en supersportvagn som McLaren. En så stor skillnad är det, det ser man till exempel bara redan på hastigheterna. Pressen på Leclerc kommer att bli enorm. Jag tror inte att Sebastian Vettel kommer att få samma stöd i kampen om titeln nästa år som han fått i år med Räikkönen.

– Vi får inte heller glömma att konstruktörstiteln är viktigare för stallen än VM-titeln för förarna. Det bevisar att man byggt den bästa bilen och har de bästa ingenjörerna. Man brukar säga att förare X blivit världsmästare på grund av vårt tekniska kunnande och den bil vi gett honom. Jag tror att nästa år blir en lite försvagning för Ferrari i kampen med Mercedes, som i det fallet ser betydligt starkare ut.

I helgen kör man igen i Singapore, med alla frågetecken uträtade, vad händer månne där?

– De två kommer att stormas utav pressen, utan tvekan. Alla vill ha sina kommentarer av dom. När det gäller Kimi och Singapore är minnena från fjolåret ganska bittra när Sebastian Vettel körde på honom och bägge fick bryta efter en crash.

– Pressen, fotografer, radio TV – alla kommer att storma de här två förarna som flugor på en sockerbit. Pressen blir stor. Kimi har nog inga större svårigheter att klara av det hela, han är fåordig och säger exakt vad han vill och kan bortse från allt som pågår omkring honom. För Charles Leclerc kommer nog pressen den här helgen att bli otrolig mycket större. Vi får se om teamet skyddar honom eller släpper ut honom och ställa upp på en massa presskonferenser.

Ferrari och Kimi Räikkönen firar VM-guldet i F1 2007.
Kimi Räikkönen, senaste Ferrari-världsmästare, modell 2007. Ferrari och Kimi Räikkönen firar VM-guldet i F1 2007. Bild: All Over Press Formel 1,Kimi Räikkönen,Scuderia Ferrari

Läs mera:

Kimi Räikkönen festade 16 dagar i sträck – ”Tror inte att det försämrade mina resultat”

Formel 1-stjärnan Kimi Räikkönen gjorde en blixtvisit till Helsingfors för publiceringen av sin nya bok ”Den okände Kimi Räikkönen”. Ferrariföraren var sig lik under boklanseringen. Jag bryr mig inte om folk gillar boken eller inte, säger han.

Läs mera:

Nu är det klart – Räikkönen slutar på Ferrari och börjar köra för Sauber

Formel 1-föraren Kimi Räikkönen kommer inte att köra för Ferrari under följande säsong, meddelar Ferrari. Samtidigt meddelade Räikkönen själv på Instagram att han kommer att köra för Sauber de följande två säsongerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport