Hoppa till huvudinnehåll

Bollförbundets EIF-dom: Målvakten Jäntti får spela vidare

Jonathan Jäntti räddar en frispark i Karleby.
Jonathan Jäntti stängs inte av. Jonathan Jäntti räddar en frispark i Karleby. Bild: Yle / Antti Koivukangas Ekenäs IF,jonathan jäntti

Jonathan Jäntti har tilldelats en skriftlig varning efter anklagelserna om rasistiskt språkbruk i division 1-matchen mot FC KTP för några veckor sedan. Han får därmed fortsätta spela för Ekenäs IF.

Nu har Markus Manninen, ordförande för Bollförbundets disciplinutskott, sagt sitt i fallet Jonathan Jäntti. Domen lyder att Ekenäs IF-målvakten får en skriftlig varning, men undviker avstängning.

Bakgrunden är Jänttis språkbruk i bortamatchen mot FC KTP den 27 augusti, då han använde ett olämpligt ord om Kotkaspelaren Jean da Silva.

EIF stängde först av Jäntti i tre matcher men backade efter endast en match på grund av en skada på andrakeepern Mehdi El Moutacim.

– Inte är det något ryggradslöst. Situation har ändrat från det skedet då vi fattade beslutet om den tre matcher långa avstängningen. Han är ju inte avstängd från förbundet, han är inte dömd, sade EIF-managern Peter Haglund till Yle Sporten då.

Jonathan Jäntti var därmed tillbaka mellan stolparna i söndagens match mot JJK – och får nu spela vidare.

Ursäkten förmildrande omständighet

Ordförande Manninen pratade med de berörda parterna innan han fattade sitt beslut. Han kan enligt Bollförbundets policy i disciplinärenden inte kommentera ärendet i detalj, men faktum att Jäntti bad om ursäkt av Jean da Silva fungerade som en förmildrande omständighet.

– Det är klart att han var jättearg på mig. Jag har ingen annan att skylla på än mig själv. Jag bad om ursäkt och han accepterade den, berättade Jäntti själv om ursäkten till Yle Sporten efter att incidenten uppdagats.

EIF, som toppar division 1-tabellen, möter härnäst KPV i en toppmatch i Karleby på lördag.

Läs mera:

Peter Haglund.

EIF-managern har fått nog av kritiken och försvarar lagets beslut att låta Jäntti spela på söndagen: ”Inte ryggradslöst”

Ekenäs IF och målvakten Jonathan Jäntti har varit i stormens öga under de senaste två veckorna. Lagets manager Peter Haglund tycker att det redan skulle få räcka med den negativa uppmärksamheten.

Läs mera:

Fotbollsmålvakt kastar sig mot marken.

EIF gör plötslig kappvändning – häver målvakten Jänttis avstängning

Ekenäs IF har dragit tillbaka målvakten Jonathan Jänttis avstängning. Således är målvakten spelklar på söndag mot JJK, trots att tanken var att han skulle hållas avstängd i tre matcher.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport