Hoppa till huvudinnehåll

Brandhärjad fabrik i Björneborg läggs ner – 450 sägs upp

Brand i Meri-Pori 30.1.2017
Bild på branden. Brand i Meri-Pori 30.1.2017 Bild: Yle/Karri Laihonen eldsvådor,brand i meri-pori 30.1.2017

Venators titandioxidfabrik i Björneborg läggs ner, meddelar företaget. Det är samma fabrik som i januari i fjol drabbades av omfattande skador efter en storbrand. Fabrikens produktion återhämtade sig aldrig från olyckan, uppger företaget.

Enligt Yles uppgifter fick personalen beskedet vid 13-tiden på onsdagen.

Venator meddelar att företagets produktion kommer att flyttas till andra fabriker. Fabriken i Björneborg kommer att fortsätta verka i tre år med 20 procents effektivitet.

Ungefär 450 personer jobbar på fabriken.

Fabriken, som tidigare ägdes av Huntsman Pigments, brann i början av 2017. En yta på 2 500 kvadratmeter av taken förstördes vid branden, som orsakade ett enormt räddningspådrag.

Venator tog över verksamheten i maj 2017.

Venator säger nu att reparationsarbetet kostat för mycket, vilket kommit som en överraskning för företaget. Senast i juli stod arbetet stilla då en olycka under reparationsarbetet orsakade att tre personer skadade sig.

"Finns ingen annan som tillverkar titandioxid i hela landet"

Björneborgs stadsdirektör Aino-Maija Luukkonen säger att nyheten kom som en total chock för staden.

- Tidigare har Venator talat om ett samhälleligt ansvar och de har lovat att ta hand om sina arbetstagare. Det här har visat sig vara floskler, som inte stämmer i verkligheten, säger Luukkonen till Yle.

Huvudförtroendeman Ari Dahlberg var också besviken.

- Det pärtar något otroligt. Det var en verklig chock, säger Dahlberg.

- Det finns inte någon annan som tillverkar titandioxid i Finland. Chanserna att få något annat jobb är oerhört små, fortsätter han och påpekar att företaget hela tiden lovat att återställa produktionen till nivån före branden.

Artikeln baserar sig på Venator sulkee tulipalossa pahoin vaurioituneen Porin titaanidioksiditehtaan – 450 ihmistä menettää työpaikkansa skriven av Jenni Joensuu.