Hoppa till huvudinnehåll

Eero Löytönen blickar tillbaka på sin karriär vid Borgå stad – ville att Mannerheimgatans bro skulle bli snyggare

Eero Löytönen vid empirekvarteren i Borgå.
Empirekvarteren nära Runebergshemmet är det finaste kvarteret i Finland enligt Eero Löytönen. Eero Löytönen vid empirekvarteren i Borgå. Bild: Yle/Pontus Nyqvist stadsplanering,chefer,pensionering,stadsplaneringschef eero löytönen

Stadsplaneringschef Eero Löytönen i Borgå går strax i pension. Yle Östnyland tog en rundtur med honom i staden, medan han berättade om lyckade och mindre lyckade projekt i stadens utveckling.

- Vi kanske kan börja rundturen vid Mannerheimgatans bron för det är det projektet jag är mest missnöjd med, säger Eero Löytönen.

Löytönen hade en idé om hur bron skulle se ut när Mannerheimgatans bro skulle förnyas för ett antal år sedan.

Framför sig såg han en låg, rödaktig bro som skulle göra det lätt för människor att ta sig in till staden.

Men de statliga myndigheterna satte käppar i hjulet för den planen eftersom de ansåg att den var för dyr, och i stället reparerades och förnyades den redan befintliga bron.

Löytönen är missnöjd med den nuvarande bron framför allt på grund av att den är så hög och att den lutar så brant in mot centrum. En lägre bro hade gjort infarten smidigare.

- Vi skulle kunna ha en mycket bättre kontakt mellan empirestaden och Gamla stan, och det hade varit tryggare för lättrafiken och för alla som vill gå över från Gamla stan till andra ställen, säger han.

Ritning av Mannerheimgatans bro i Borgå.Mannerheimgatans bro.
Den första bilden är en skiss på hur Löytönen ville att Mannerheimgatans bro skulle se ut. Den andra är ett foto av hur bron ser ut i dag. Dra i bilden för att se den fulla versionen. Bild: Borgå Stad, Yle/Pontus Nyqvist

Borgåbornas vardagsrum

Däremot är Löytönen väldigt nöjd med östra åstranden, som han säger att har förändrats radikalt utseendemässigt sedan han först kom till Borgå för tio år sedan.

Förutom båtplatser finns också restauranger, barer och caféer längs ån i dag.

- Jag tycker att den är mycket trivsam, och det har gjort att hela åstranden också längre söderut har tagits i bruk. Så människorna har hittat det här och det har blivit som ett vardagsrum för alla som bor i Borgå.

Löytönen säger att en liknande utveckling planeras också för andra sidan på västra åstranden.

- Jag tycker att andra sidan har ännu större möjligheter därför att området är lite större och vi har möjlighet att bygga mera.

Det är ännu oklart vad som kommer att byggas i området, men Löytönen har en klar vision av hur arbetet borde framskrida.

- Jag tycker att huvudlinjen kunde vara högklassig arkitektur och innovativt byggande och kreativitet i allmänhet. Det kan alltså vara skärgårdsaktiviteter och olika andra aktiviteter, men det kan också vara bastu eller spa som alla kan bruka, säger han.

Empirekvarteren i Borgå en favorit

Eero Löytönen är en stor anhängare av trähus, och ser gärna att också allt fler höghus byggs i trä. Enligt Löytönen passar trähus in i stadsbilden i Borgå.

Dessutom är det mer miljövänligt att bygga i trä än betong; en aspekt som han anser vara nödvändig att ta i beaktande.

- Det är bara någon som är som till exempel Trump som inte skulle bry sig om det alls, säger Löytönen.

Jag är mycket nöjd med att jag i allmänhet har kommit bra överens med Borgåborna. Det är mycket viktigt för det blir ingenting om man bara grälar med varandra― Eero Löytönen

Därför är det inte så underligt att Löytönens favoritkvarter i Borgå, ja i hela Finland, är gjort av trä. Nämligen empirekvarteret som finns vid Runebergshemmet.

- Jag tycker att det här är det finaste empirekvarteret i Finland, därför att stadsplanen och byggnaderna alla är från samma period från första delen av 1800-talet.

Drömmarnas stad är inkluderande

Nu är det mindre än en månad kvar tills Eero Löytönen går i pension. Han är nöjd med de tio år som han har varit stadsplaneringschef i Borgå, och tar pensioneringen med ro.

Löytönen säger att han fått vara frisk och kunnat jobba för fullt hela tiden.

- Jag är mycket nöjd med att jag i allmänhet har kommit bra överens med Borgåborna. Det är mycket viktigt för det blir ingenting om man bara grälar med varandra.

Eero Löytönen på Borgå torg.
Förutom Mannerheimgatans bro är Löytönen också missnöjd med hur Borgå centrum ser ut för tillfället. Han säger att byggnaderna som syns i bakgrunden påminner om 70-talet. Eero Löytönen på Borgå torg. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Borgå,torg,Centrum,stadsplaneringschef eero löytönen

Pensioneringen betyder inte heller att livet kommer att bli så mycket lugnare för Löytönen.

- Jag kommer att göra olika trevliga saker. Jag har barnbarn, jag har arkitektur och konst, sport och sådant, säger han.

Borgå stads slogan är ”drömmarnas hemstad” – vad är då stadspaneringschefens vision om drömmarnas Borgå?

- Borgå är en gammal stad och har en stadskaraktär. Om man tänker på hurdana Borgåborna är i framtiden så tror jag att de kan njuta av stadsliv och stadsaktiviteter.

- Vi har naturen och det är en del av aktiviteterna men vi har också stadslivets traditioner och sätt att leva och det betyder att bruka tjänster och njuta av olika människor. Och när vi kan göra det så att alla åldersgrupper har sina möjligheter att göra olika saker så har vi en mycket lyckad framtid för oss.

Eero Löytönen hälsar att han bjuder på pensioneringskaffe på stadsplaneringsavdelningen den 30 september.