Hoppa till huvudinnehåll

"Extremt farliga" orkanen Florence närmar sig USA:s östkust - se video

Myndigheter i North Carolina, South Carolina och Virginia försöker övertyga cirka 1,7 miljoner människor att evakuera då "monsterstormen" Florence närmar sig. President Trump lovar att regeringen och myndigheterna är redo, men lyckas inte övertyga alla.

Orkanen Florence väntas nå land i North Carolina på torsdag kväll eller fredag morgon, lokal tid, med vindar på kring 63 meter per sekund.

Florence befaras föra med sig stormvågor, men också häftiga ihållande regn - uppemot 76 centimeter på några dagar och översvämningar långt i inlandet.

Myndigheterna försöker övertyga cirka 1,7 miljoner människor att lämna sina hem i kusttrakterna i Virginia, North Carolina och South Carolina.

Chuck Ledford och hans dotter Misty tittar på en tecknad film, medan de köar till en skolbyggnad i Wilmington, North Carolina. Där söker skydd där inför orkanen Florence.
Chuck Ledford och hans dotter Misty tittar på en tecknad film, medan de köar till en skolbyggnad i Wilmington, North Carolina. De söker skydd där inför orkanen Florence. Chuck Ledford och hans dotter Misty tittar på en tecknad film, medan de köar till en skolbyggnad i Wilmington, North Carolina. Där söker skydd där inför orkanen Florence. Bild: EPA-EFE/CAITLIN PENNA orkaner,evakuering,USA,North Carolina

En del har redan hörsammat uppmaningarna. Människor har börjat söka sig till evakueringscenter och nyhetsbyrån AP rapporterar om bilköer och bensinbrist exempelvis på den landsväg som leder mot inlandet från hamnstaden Wilmington i North Carolina.

- Den här stormen är ett monster. Den är stor och ond. Den är en extremt farlig, livshotande, historisk orkan, sade North Carolinas guvernör Roy Cooper.

- Också om ni har ridit ut stormar förut, så är den här annorlunda. Riskera inte era liv för att rida ut ett monster, varnade Cooper.

Enligt Trump sköttes orkanen Maria "otroligt framgångsrikt"

Också president Donald Trump höll en presskonferens där han varnade invånarna vid östkusten för orkanen. Enligt honom är regeringen och myndigheterna fullt förberedda.

Vice president Mike Pence, president Trump och Brock Long från katastrofmyndigheten FEMA talar om orkanen Florence i Ovala rummet. 11.9. 2018.
Vice president Mike Pence, president Trump och Brock Long från katastrofmyndigheten FEMA talar om orkanen Florence i Ovala rummet. 11.9. 2018. Vice president Mike Pence, president Trump och Brock Long från katastrofmyndigheten FEMA talar om orkanen Florence i Ovala rummet. 11.9. 2018. Bild: EPA-EFE/TASOS KATOPODIS orkaner,Donald Trump

- Min absolut högsta prioritet är det amerikanska folkets säkerhet. Vi snålar inte med några resurser. Vi är fullt förberedda, vi är så redo som någon varit någonsin, intygade Trump.

En av reportrarna frågade Trump vad man lärt sig av orkanen Maria, som drabbade Puerto Rico så hårt för ett år sedan.

Trump började då skryta med att regeringen och myndigheterna hade hanterat orkanen Maria "otroligt framgångsrikt".

Det här har upprört många puertoricaner. Bara för ett par veckor sedan höjdes den officiella dödssiffran efter orkanen Maria till 2979.

Guvernören i San Juan, tillhörde dem som rasade över Trumps uttalande.

Hoppa över Twitterpostning

"President Trump tycker att det är en succé att förlora 3 000 liv. Kan ni föreställa er hur han tycker att ett misslyckande ser ut?" skrev Carmen Yulín Cruz på Twitter.

Källor: AP, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes