Hoppa till huvudinnehåll

Hösten 2019 ställs klockorna om för sista gången - förslaget om att slopa tidsomställningen framskrider med fart

Bild föreställande en klocka med EU:s flagga i bakgrunden.
Bild föreställande en klocka med EU:s flagga i bakgrunden. Bild: Andrew Paterson / Alamy Eu,klocka (instrument),sommartid

Planerna på att slopa omställningen till sommartid framskrider med fart. EU-kommissionen föreslår att ett nytt direktiv om tidsomställningen träder i kraft den 1 april 2019.

Det här betyder att samtliga EU-länder skulle övergå till sommartiden den 31 mars 2019.

De länder som vill behålla sommartiden året om har därefter möjlighet att göra det. De behöver med andra ord inte ställa om klockorna på hösten.

Länder som vill ha sin nuvarande normaltid året om skulle i sin tur ställa om klockorna en gång till i oktober 2019.

Efter det skulle samtliga medlemsländerna ha en och samma tid året om.

Läs hela förslaget här!

Juncker: Upp till medlemsländerna att bestämma

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker presenterade kommissionens förslag till nytt direktiv i samband med sitt tal till parlamentet om EU:s tillstånd.

- Medlemsländerna borde själva få bestämma om huruvida deras medborgare ska följa sommartid eller vintertid. Det är en fråga om subsidiaritet, sade Juncker,

Juncker hoppas att EU-parlamentet och de enskilda medlemsländerna delar hans uppfattning.

Medlemsländernas åsikt blir avgörande

Nu återstår det att se hur de enskilda medlemsländerna resonerar i fråga om sommartiden.

Kommissionens förslag måste ännu godkännas av medlemsländerna. Tidtabellen är stram om förändringen om de nya reglerna ska hinna träda i kraft den 1 april.

Finland har varit pådrivande i fråga om att slopa den årliga tidsomställningen. Slopandet av tidsomställningen väcker också gehör i flera andra medlemsländer.

Samtidigt stöter förslaget på patrull bland annat i Grekland och Cypern.

Enkät besvarades av miljoner EU-medborgare

Under sommaren hade EU-medborgarna möjlighet att delta i en öppen enkät om sommartiden som besvarades av 4,6 miljoner personer och organisationer.

Resultaten talar sitt tydliga språk: 76 procent av dem som deltog ser omställningen av klockorna som "negativt" eller "mycket negativt".

De tillfrågade lyfte bland annat fram de negativa hälsoeffekterna, ett ökat antal trafikolyckor och oron över ökad energikonsumtion som argument mot tidsomställningen.

Också finländarna ska få säga sitt

Också finländarna ska få säga sitt om tidsomställningen. Regeringen startar en enkät på dinasikt.fi där man frågar om medborgarna föredrar sommar- eller vintertid, berättar kommunikationsminister Anne Berner (C).

Regeringen kommer också att informera medborgarna om vilken påverkan olika lösningar har.

EU-kommissionen har bett medlemsländerna ge besked om de vill följa sommar- eller vintertid senast i april.

Resultatet i enkäten på otakantaa.fi kommer inte att vara utslagsgivande utan tillsammans med expertutlåtanden användas som bas för statsårdets beslut.

Kl: 13:52 Artikeln har uppdaterats med kommissionsordförande Junckers kommentar samt med stycket om EU-enkäten om sommartiden. Senare uppdatering också med enkät bland finländarna

Läs mera:

Juncker i talet om unionens tillstånd: ”Låt oss visa mer respekt för EU, låt oss försvara vårt sätt att leva och vara”

Ordföranden för EU-kommissionen Jean-Claude Juncker har hållit sitt sista tal om unionens tillstånd. Här kan du läsa en sammanfattning av vad Juncker sade till EU-parlamentet.

Läs mera:

Analys: Lyhörd EU-kommission vill gå medborgarna till mötes - men vet vi verkligen vad folket tycker om sommartiden?

Många frågor återstår efter gårdagens besked om att EU-kommissionen går vidare med förslaget om att slopa sommartiden, skriver Svenska Yles Europakorrespondent Rikhard Husu.

Läs också