Hoppa till huvudinnehåll

Invånarna i North Carolina bommar igen och bunkrar upp inför orkanen Florence – se bilder

Invånare i North Carolina förbereder sig för orkanen Florence genom att sätta skivor framför husfönstren.
Invånare i North Carolina förbereder sig för orkanen Florence genom att sätta skivor framför husfönstren. Invånare i North Carolina förbereder sig för orkanen Florence genom att sätta skivor framför husfönstren. Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO North Carolina,USA,storm,orkaner,Orkanen Florence

På torsdag kväll eller tidigt på fredag väntas orkanen Florence nå North Carolinas kust. Det varnas för att det kan bli den mest förödande stormen i mannaminne i delstaten och invånarna bommar nu igen sina hus och bunkrar upp med förnödenheter.

Tidigt på torsdag morgon, finsk tid, negraderades Florence till en kategori 2-orkan med vindar på upp till 49 meter per sekund.

Tidigare då orkanen redan nedgraderats till kategori 3, varnade myndigheterna ändå för att stormen hade vuxit i storlek och att den därför kunde orsaka katastrofala översvämningar på en större del av kusten och längre inåt landet än vad man hade beräknat tidigare.

Orkanen Florence.
Florence gick från att vara en tvåa på orkanskalan till att vara en fyra på bara några timmar. Orkanen Florence. Bild: EPA-EFE/ESA/NASA-ALEXANDER GERST / HANDOUT MANDATORY CREDIT: ESA/NASA–A. Gerst HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES North Carolina,USA,Orkanen Florence,storm,orkaner

Det är inte vinden som orsakar den största faran, utan de enorma stormvågorna som orkanen för med sig. Vågorna uppskattas bli över sex meter höga.

Det exeptionellt höga vågorna kombinerat med delstatens platta terräng kan leda till stor förödelse.

Strand i North Carolina ett par dagar innan orkanen Florence väntas nå land.
Kustterrängen i North och South Carolina är platt, vilket gör området extra sårbart för höga stormvågor. Strand i North Carolina ett par dagar innan orkanen Florence väntas nå land. Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO North Carolina,USA,Orkanen Florence,storm,orkaner,Strand
North Carolinas kust ett par dagar innan orkanen Florence väntas nå land.
Redan på tisdagen hade många människor längs kusten evakuerat, så stränderna ligger relativt öde. North Carolinas kust ett par dagar innan orkanen Florence väntas nå land. Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO North Carolina,USA,Orkanen Florence,storm,orkaner

Dessutom väntas häftiga regn orsaka översvämningar också längre in i landet. Ställvis uppskattas det regna uppemot en meter på några dagar.

Eftersom det redan har regnat mycket i området på senaste tiden kommer vattnet inte ha någonstans att ta vägen.

Piren vid Wrightsville Beach, North Carolina, två dagar innan orkanen Florence borde nå kusten.
Piren vid Wrightsville Beach i North Carolina. Piren vid Wrightsville Beach, North Carolina, två dagar innan orkanen Florence borde nå kusten. Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO North Carolina,USA,Orkanen Florence,storm,orkaner,broar,Pir,Wrightsville Beach,Johnny Mercer's Fishing Pier

Närmare 1,7 miljoner människor har fått order om att evakuera i delstaterna North Carolina, South Carolina och Virginia.

Personer som evakuerat undan orkanen Florence står på rad utanför en skola.
De här personerna har evakuerats och får övernatta i en skola tills stormen dragit förbi. Personer som evakuerat undan orkanen Florence står på rad utanför en skola. Bild: EPA-EFE/CAITLIN PENNA North Carolina,USA,Orkanen Florence,storm,orkaner,evakuering,evakuerade
Personer som evakuerat undan orkanen Florence står i kö utanför en skola.
Personer som evakuerat undan orkanen Florence står i kö utanför en skola. Bild: EPA-EFE/CAITLIN PENNA North Carolina,USA,Orkanen Florence,storm,orkaner,evakuering

Att stormen nu är nära märks också av i butikerna, hyllorna med torrskaffninng gapar tomma på många håll.

Butikshyllor gapar tomma i en butik i North Carolina inför orkanen Florences ankomst.
Slut på bröd i Walmart. Butikshyllor gapar tomma i en butik i North Carolina inför orkanen Florences ankomst. Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO North Carolina,USA,Orkanen Florence,storm,orkaner,butik,hyllor,butikshylla

Analysföretaget CoreLogic uppskattar att Florence kan komma att förstöra närmare 759 000 hem och orsaka kostnader på uppemot 170 miljarder dollar.

Lokal restaurang i North Carolina har bommat igen fönstrena i väntan på orkanen Florence.
En lokal restaurang har bommat igen sina fönster. Lokal restaurang i North Carolina har bommat igen fönstrena i väntan på orkanen Florence. Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO North Carolina,USA,Orkanen Florence,storm,orkaner,restauranger,igenbommade fönster

Texten uppdaterades 13.9 kl.06.15 med uppgifterna om att Florence nedgraderats.

Källor: Reuters, CNN, CNBC, BBC

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes