Hoppa till huvudinnehåll

Jämförde Bottas med hovmästare – nu ångrar sig Ferrarichefen och ber om ursäkt

Valtteri Bottas, Kimi Räikkönen och Lewis Hamilton.
Bottas hjälpte stallkompisen Hamilton i kampen mot Räikkönen. Valtteri Bottas, Kimi Räikkönen och Lewis Hamilton. Bild: XPB Images / All Over Press Valtteri Bottas,Kimi Räikkönen,Lewis Hamilton

Ferraris stallchef Maurizio Arrivabene har bett Valtteri Bottas om ursäkt efter sina hårda ord i samband med Monzas GP. Det var ett misstag, säger Arrivabene till Autosprint.

– Bottas? Vi värvar förare, inte hovmästare.

Så lät Maurizio Arrivabenes bittra kommentar om Valtteri Bottas efter det italienska formel 1-GP:t i Monza för en och en halv vecka sedan.

Bottas hade hjälpt Mercedesstallkamraten Lewis Hamilton i segerkampen mot Ferraris Kimi Räikkönen. Bottas saktade medvetet ner farten när Räikkönen låg bakom honom och Hamilton kunde till slut passera.

Tack vare segern drygade Hamilton ut VM-ledningen till Sebastian Vettel – som tog samman med Hamilton under öppningsvarvet och tappade mark – till 30 poäng.

Arrivabene fick efteråt frågan varför inte Ferrari beordrade Räikkönen att hjälpa Vettel på samma sätt som Mercedes gjorde med sin duo, och sinnet rann över.

Maurizio Arrivabene.
Maurizio Arrivabene kryper till korset. Maurizio Arrivabene. Bild: EPA-EFE / Daniel Dal Zennaro Maurizio Arrivabene

Nu ångrar han sig och berättar för italienska tidningen Autosprint att han uppskattar Bottas högt.

– Genast som jag i stridens hetta sade det, visste jag att det kommer att skapa diskussion, säger Arrivabene och fortsätter att han varit i kontakt med Bottas.

– Jag ville be om ursäkt och se till att han förstår vad jag menade. Det var ett misstag, och inte en stämpel jag vill lägga på Bottas.

”Vad borde Kimi ha gjort?”

Maurizio Arrivabene försvarar också den uteblivna stallordern i samband med Monzas start. Räikkönen, som gav sig ut från pole position, kunde i teorin ha släppt tvåan Vettel förbi sig.

Det var aldrig ett alternativ, enligt stallchefen.

– Min enda instruktion var att de inte skulle göra något dumt. Det har sagts att Kimi gjorde något som missgynnade Sebastian, men vad borde han ha gjort?

– Det Kimi gjorde är exakt det som Lewis eller Sebastian skulle ha gjort, säger Arrivabene till Autosprint.

Efter Monzas deltävling har det kommit fram att Räikkönen får lämna Ferrari efter säsongen. Följande GP avgörs i Singapore på söndag.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport