Hoppa till huvudinnehåll

Löfven tackar nej till att bli stödparti till Alliansen - Alliansen vill slippa samarbeta med Sverigedemokraterna

Stefan Löfven håller tal.
Stefan Löfven under valkampanjen Stefan Löfven håller tal. Bild: EPA Stefan Löfven

Borgerliga Alliansen vill bilda regering och diskutera med Socialdemokraterna, för att slippa förhandla med Sverigedemokraterna. Men Socialdemokraternas Stefan Löfven säger att han vägrar att bli ett stödparti och ge konstgjord andning till Alliansen under fyra år.

Alliansen vill inte ge Sverigedemokraterna något inflytande och därför söker de istället stöd över blockgränsen. Partiledarna i borgerliga Alliansen höll under onsdagsförmiddagen en presskonferens där de förklarade varför de vill samtala med Socialdemokraterna.

Under eftermiddagen svarade statsminister Stefan Löfven (S) med en egen presskonferens där han förklarade varför han inte kan gå med på Alliansens förslag.

- Vi kan inte etablera en praxis i Sverige där man cementerar blockpolitiken, så att borgerliga blocket ska regera om de blir störst och att borgerliga blocket ska regera om de inte blir störst. Det är en tanke som kan avskrivas fullständigt, sa Löfven.

Partiledarna i Alliansen.
Alliansledarna vill bilda regering och samarbeta med Socialdemokraterna. Partiledarna i Alliansen. Bild: Lehtikuva Sverige,valkampanjer,Swedish,Val,Ulf Kristersson,Ebba Busch Thor,Annie Lööf,Jonas Sjöstedt,Val 2018

Stefan Löfven upprepade att man nu måste vänta på det slutliga valresultatet och att det är mest logiskt att det är det största partiet som får bilda regering, det vill säga Socialdemokraterna.

- Hur regeringen ser ut måste väl ändå avgöras av det slutliga valresultatet? Inte genom vaga önskningar, utan genom att förvalta folkets mandat, sa Löfven.

Strid på kniven om det sista mandatet

Rösträkningen pågår fortfarande och just nu har det rödgröna blocket 144 mandat, borgerliga Alliansen har 142 mandat och Sverigedemokraterna har 62 mandat.

Under dagen såg det ett tag ut som om Centern skulle förlora ett av sina mandat till Sverigedemokraterna, men då rösträkningen framskred fick Centern mandatet tillbaka.

I dag räknas en del av utlandsrösterna och förhandsrösterna och det slutliga valresultatet presenteras senast på fredag, enligt Valmyndigheten.

“Förhandlingar måste ske förtroligt, inte via twitter eller DN Debatt”

Stefan Löfven vill att blockpolitiken skrotas och att partierna börjar diskutera parti mot parti, och inte block mot block. Löfven visade också att han är missnöjd med att Allianspartierna hittills har kommunicerat via medierna.

- Förhandlingar måste ske förtroligt, inte via twitter eller DN Debatt. De har mitt telefonnummer om de vill höra av sig, sa Löfven.

Både Stefan Löfven och Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare, försäkrade under respektive presskonferens att Sverige kommer att få en regering, men att det kan ta tid.

- Det här kan ta tid och det kommer vara komplicerat, och det kan rinna endel vatten under broarna, för att lösgöra saker som i dag verkar omöjliga. Sverige kommer att få en ny regering, sa Ulf Kristersson.

Läs också