Hoppa till huvudinnehåll

Migri finjusterar sin Afghanistan-praxis - friska män kan fortfarande skickas till Kabul

En skadad man bärs iväg på bår efter självmordsattacker i Afghanistans huvudstad Kabul.
En skadad man bärs iväg på bår efter självmordsattacker i Afghanistans huvudstad Kabul. Bild: EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID Afghanistan,Kabul,terrorism,självmordsattacker

Migrationsverket Migri har uppdaterat sin praxis vad gäller avvisning av asylsökande till Afghanistan. Migri ändrar sin linje vad gäller huvudstaden Kabul - bara i undantagsfall rekommenderar Migri intern flykt dit, eftersom säkerhetsläget har förändrats.

Med intern flykt avses möjligheten för en asylsökande att bosätta sig i en annan del av sitt land, om han eller hon hotas av förföljelse på sin hemort.

UNHCR varnade för försvagat säkerhetsläge

Migri tvingades titta på sin policy vad gällde avvisningar till Afghanistan efter det att FN:s flyktingkommissariat UNHCR i slutet av augusti publicerade en rapport om det ökade våldet i Afghanistan.

Enligt UNHCR kan afghaner från andra områden i Afghanistan inte tryggt bosätta sig i till exempel huvudstaden Kabul, eller i områden som kontrolleras av andra än den afghanska armén eller afghanska säkerhetsstyrkor.

Karta Kabul, Afghanistan.
Karta Kabul, Afghanistan. Bild: Google Kabul,Afghanistan,kartor

Migri: Kabul ok för unga, friska och barnlösa

Det är just på den här punkten Migri nu ändrar praxis. Möjligheten till intern flykt till Kabul har försvagats, konstaterar också Migri. Bara i två fall kan intern flykt till Kabul rekommenderas.

Det ena är friska, arbetsföra ogifta män, som inte har egenskaper som gör dem extra sårbara.

Det andra är friska, barnlösa gifta par i arbetsför ålder, som har ett tryggt nätverk i Kabul och som inte har egenskaper som gör dem extra sårbara.

Två unga mörkhåriga killar står med ryggen i vita t-skjortor mot kameran och tittar ut över ett grått stadslandskap
Unga män kan avvisas till Kabul Två unga mörkhåriga killar står med ryggen i vita t-skjortor mot kameran och tittar ut över ett grått stadslandskap Bild: Mosi Herati / Yle asylsökande,Migrationsverket,flyktingar,män,ungdomar,stad

Alla fall behandlas individuellt, betonar Migri. Verket förutsätter inte att barnfamiljer tvingas till intern flykt till Kabul.

175 afghaner har i år ansökt om asyl i Finland. 63 procent har fått jakande svar, medan 25 procent av ansökningarna har avvisats.

760 afghaner väntar på besked på sin ansökan.

Migrationsverket avbröt beslutsprocessen för asylsökande från Afghanistan tillfälligt medan en bedömning av riktlinjerna gjordes. Nu fortsätter beslutsfattandet, uppger Migri.