Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Finlands fotbollslandslag i medvind, européerna blir allt friskare, varför röstar finländare mindre flitigt än de nordiska grannarna?

Albin Granlund.
Albin Granlund. Albin Granlund,Finlands herrlandslag i fotboll,fotboll

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Finländare har en mer pragmatisk inställning till politiskt beslutsfattande – bland annat därför är finländare inte lika aktiva valdeltagare som de nordiska grannarna. Valdeltagandet i valet i Sverige i helgen låg på över 80 procent, medan valdeltagandet i Finland brukar ligga kring 70 procent i riksdagsval.

Var tredje finländare vill minska stödet till elitidrottare. Det framgår av en enkätundersökning som tidningsgruppen Uutissuomalainen har gjort. En nästan lika hög andel vill ändå höja stödet. Finländsk elitidrott understöds med omkring 10 miljoner euro per år med medel från penningspel.

Det går bra för Finlands herrlandslag i fotboll i Uefas Nations League. Turneringen har inletts med två raka segrar. Lagkapten Tim Sparv är ”jävla glad och stolt” över sina lagkamrater, berättar han för Yle Sporten. Den rejält skamfilade skölden är putsad, konstaterar Janne Isaksson i sin kolumn.

Utrikes

Antalet européer som dör till följd av sjukdomar som cancer och diabetes minskar med i snitt två procent per år. Samtidigt är alkoholkonsumtionen fortfarande på en hög nivå, och var tredje 15-åring röker. Det visar WHO:s färska europeiska hälsorapport.

I Tyskland vägrar diskussionen efter Chemnitz ebba ut. Nya ytterextrema protester har brutit ut i staden Köthen efter ytterligare ett dödsfall, samtidigt som Tysklands högste spionchef hotas med sparken efter uttalanden om händelserna i Chemnitz för två veckor sedan.

Europaparlamentets session fortsätter idag i Strasbourg med bland annat omröstning om eventuella sanktioner mot Ungern. Idag är också det omdiskuterade förslaget om upphovsrättsdirektiv på agendan.

Väder:

Mest mulet och regnskurar eller regn i hela landet. Vinden är frisk samt byig.

I landskapen Egentliga Finland, Satakunta, Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland, Birkaland, Mellersta Finland, Norra Savolax och Norra Karelen är den västlig till sydvästliga vinden kraftig, i vindbyarna 15 meter per sekund.

Dagens högsta temperatur är 14-17 grader, i norr omkring 10 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes