Hoppa till huvudinnehåll

“Om man skrattar medan man skriver brukar det funka ganska bra” - Att skriva humor för böcker är annorlunda än att göra ståuppkomik

Komikern och författaren Alfred Backa.
Komikern Alfred Backa skrattar när han skriver. Komikern och författaren Alfred Backa. Bild: Elin Willows Schildts & Söderströms,alfred backa

Att som komiker möta publikens skratt från en scen är något helt annat än att skriva humor i bokform. Alfred Backa känner sig som olika personer i rollerna.

Alfred Backa kan sedan två år också titulera sig författare, vid sidan av komiker. 2016 kom Finland hundranånting 1917–2017, och nu kommer hans andra bok, Överlevnadshandbok för finlandssvenskar.

Idén till boken föddes när han jobbade med den första boken, då han lärde sig mer om 1920-talet och finlandssvenskarnas rasbiologi, idén om att finlandssvensken var bättre än finnen.

- Jag ville göra en ny version av det.

Gammal gubbe

Det han hittade för att skriva boken var rösten av en äldre professor som reser runt i Svenskfinland och berättar om finlandssvensken.

- Jag märkte efter ett tag att det inte var jag som skrev, jag är ju ganska modern och politiskt korrekt.

Backa säger att han alltid har gillat att låta äldre när han skriver, så rösten passade honom bra.

- Rösten kom från gamla läkarböcker, lite Tage Danielsson, lite Falstaff, fakir och någon sorts inneboende gubbighet.

Överlevnadshansbok för finlandssvenskar av Alfred Backa.
Överlevnadshandbok för finlandssvenskar med omslag av Linnea Portin. Överlevnadshansbok för finlandssvenskar av Alfred Backa. Bild: Schildts & Söderströms Schildts & Söderströms

Inte bara humor

Också till den här boken blev det en hel del att läsa på, för humorn till trots är böckerna också fyllda med fakta.

- Jag tycker inte om humor som inte har en bra faktakoll, jag tycker om humor som man lär sig något av.

Backa tycker också att humorn har förändrats, det går inte att göra så som många komiker gjorde på 90-talet och ställa frågan “Vad är grejen med …”.

- I dag kan vi googla och förstå varför till exempel flygplansmat är på ett visst sätt.

Därför behövs något mer, och för Backa är det fakta. Han har fått höra att den gamla boken har varit till hjälp i skolor, med historieundervisningen, och det gör honom nöjd.

Lita på sin skrattkänsla

När Alfred Backa gör ståuppkomik är hans prestation till 90 procent grundad på publikens mottagande.

- Jag har märkt att det är en helt annan person som står på scen än den som skriver. Om inte publiken skulle finnas skulle inte den personen finnas.

Men i de andra sätten han kommunicerar sin humor möter han inte sin publik. När han skriver för TV, radio och i böcker är det andra förutsättningar som gäller.

- Man försöker tänka sig hur saker och ting kommer att tas emot och följer det mönster som verkar korrekt.

Det kan vara skrämmande, säger han, att lämna materialet till läsaren utan att vara med. Men han måste lita på sin egen magkänsla.

- Om man skrattar medan man skriver brukar det funka ganska bra.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • MGP-finalen 5.10 närmar sig: Redan nu kan du lyssna på låtarna!

  Årets MGP -skiva är ute nu.

  Det är två veckor kvar till den direktsända sångtävlingen. Nu släpps de tio låtarna som årets MGP-artister skrivit själva. Ladda upp inför final tillsammans med artisterna och deras låtar. Vill du se showen på plats i TV-studion så finns biljetterna ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: The L.A.W.

  Lyssna på MGP-låten "För dig" av The L.A.W.

  Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras MGP-låt "För dig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.