Hoppa till huvudinnehåll

SFP i Egentliga Finland får klara sig utan valförbund: ”Det är egen lista som gäller”

Riksdagshuset
Riksdagshuset Bild: Ingemo Lindroos riksdagen,tala om knarket

Det blir inget valförbund för SFP i Egentliga Finlands valkrets. Istället tvingas partiet gå till val med egen lista för första gången sedan riksdagsvalet 2003. En möjlighet, konstaterar kretsordförande Regina Koskinen.

Det var i augusti som det uppdagades att SFP verkade få klara sig utan valförbund då de tidigare samarbetsparterna Centern och Samlingspartiet berättade att de går till val med egna listor.

SFP i Egentliga Finland menade då att man fortfarande förde diskussioner med ett parti, som man förhandlat med ända sedan våren. På onsdagen meddelade ändå partiet att SFP i Egentliga Finlands kretsstyrelse beslutat att gå vidare med egen lista.

– Vi förde länge diskussioner om olika tillvägagångssätt, men konstaterar nu att det är en egen lista med 17 kandidater som gäller i valet, konstaterar kretsordförande Regina Koskinen i ett pressmeddelande.

– Att gå till val med egen lista ger oss en möjlighet att öka aktiviteten på fältet, bredda vår profil och lyfta fram nya politiker i vårt landskap, fortsätter hon.

Enligt partiet kunde man inte nå en ”tillfredsställande överenskommelse” med andra partier.

"Inga garantier" – men SFP hoppas på nationellt lyft

Samhällsdebattören, journalisten Torbjörn Kevin konstaterade tidigare i en intervju för Yle Åboland att det är omöjligt att försöka förutspå hur SFP:s möjligheter att behålla sitt ena mandat påverkas av beslutet.

– Det finns inga garantier för varken det ena eller det andra. Varje röst ska vinnas på nytt i nästa val, som Taxell sade en gång. Det finns väljare som vill satsa på en vinnande häst och det finns väljare som gillar att det är ett bra race med många goda kandidater, analyserade Kevin.

SFP hoppas i sin tur på att den nationella uppåtgående trenden för partiet ska hjälpa dem att säkra mandatet.

– Vi vet att marginalerna historiskt varit små för säkrandet av ett mandat på egen lista, men samtidigt har SFP haft en uppåtgående trend nationellt som nu också ska fortsätta i Egentliga Finland.

– Vi vet att befolkningen har ökat i landskapet och med fler kandidater kan vi klara av att konkurrera om nya väljare och utnyttja den samlade potentialen. Tillsammans ska vi säkra det åboländska mandatet, slår Koskinen fast.

SU ger tummen upp

SFP:s ungdomsförening Svensk Ungdom välkomnar beskedet.

– Att gå till val på vår egen lista gynnar oss genom att det ger SU mer synlighet och vi enklare kan lyfta fram våra kandidater. Vi kan nu också ta ett större steg från regeringens politik och föra fram vår egen utan att behöva ta till hänsyn till andra partier, säger SU i Åbolands kretsordförande Ville Berglund.

– Egen lista kan också locka till oss väljare som är missnöjda med den nuvarande regeringens politik, i och med att vi inte är i valförbund med något annat parti som sitter i den nuvarande regeringen, fortsätter han.

Artikeln uppdaterad med Ville Berglunds kommentarer kl. 17.16

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland