Hoppa till huvudinnehåll

Tokiga huliganen Nico Rönnberg besviken men stolt efter superstarten: ”En dröm som går i uppfyllelse”

Nico Rönnberg.
Nico Rönnberg. Bild: Handbollsförbundet handboll,Riihimäki Cocks,nico rönnberg

Håller man motståndaren på 19 mål ska man bara vinna, säger Nico Rönnberg efter Cocks överraskande kryss i Champions League-premiären. En snudd på perfekt inledning på det historiska äventyret – men kronan på verket saknades.

Nico Rönnberg vet inte riktigt hur han ska känna sig efter att dammet lagt sig i Vanda. Cocks har nyss som första finländska handbollslag spelat en Champions League-match – och gjort det med bravur.

Cocks fick oavgjort 19–19 mot förra säsongens spanska ligatvåa Ademar León, som kryllar av CL-erfarenhet. Men å andra sidan låg Riihimäkilaget inte under en enda gång under hela matchen och tappade en 18–14-ledning på slutet.

– Jag är en sån huligan på att vinna och tokig i handboll att det nästan harmar, säger åttamålsskytten Rönnberg i Yle Sportens intervju och inleder en lång utläggning.

– Vi spelar fantastisk handboll. Okej, det är under all kritik att vi bara gör 19 mål, men vi skapar jättemånga chanser också i andra halvlek men bränner dom. Speciellt när vi går upp i den där fyramålsledningen gör vi några byten och kollapsar helt bakåt.

Nico Rönnberg
Nico Rönnberg gjorde åtta mål i Champions League-debuten. Nico Rönnberg Bild: Handbollförbundet. handboll,Riihimäki Cocks,nico rönnberg

– Samtidigt har vi katastrofala avslut framåt, samt passningar och tekniska fel som vi inte gjort på hela matchen. Vi släpper in motståndaren tillbaka i matchen istället för att fortsätta på det vi byggt upp. Sen kämpar vi oss tillbaka igen och får fyra-fem inspel till linjen som är helt fantastiska och skapar frilägen som vi bara måste sätta. Men missar. Därför harmar det.

Rönnberg andas in och fortsätter. Själv har han chansen att föra upp Cocks i en 20–19-ledning med minuten kvar, men skottet fastnar på bortamålvakten.

– Jag är hundra procent säker på att jag ska göra mål. Jag lägger nio av tio av dom där, men får inte det vridit upp tillräckligt högt. Vi ska lätt kunna komma upp i 23-24 mål i dag och håller man motståndaren på 19 ska man bara vinna, konstaterar Rönnberg.

– Men såklart måste man vara nöjd och stolt över laget som kämpar så här. Vi gör ett fenomenalt jobb bakåt, målvakten medräknad. Vi möter ett lag som slutade tvåa i Spanien i fjol, det är ingen dålig motståndare, så visst måste man vara stolt. Men så här snabbt efteråt känner jag också en besvikelse över att vi inte klarade av att knyta ihop påsen i slutskedet.

Största som varit med om

Första matchen i Champions League, men det verkade inte som om ni var så nervösa?

– Nä, vi hade väl fyra tekniska fel i första halvlek och det är ju helt strålande. Sett över 60 minuter är jag besviken över femminuterskollapsen där vi släpper Ademar till 18–18 efter att dom innan inte kommit någonstans. Men man måste ändå se det positiva, det är en poäng i Champions League mot ett stenhårt lag som är förhandsfavoriter i vår grupp, så det är bara att vara nöjd.

Är det här det största du varit med om som handbollsspelare?

– Nog måste man erkänna det. Det är det största finrummet i hela handbollsvärlden, en dröm som går i uppfyllelse. Visst, vi har haft jättefina matcher med landslaget och till exempel en vinst borta mot Österrike, men klubbhandboll är en annan sak, säger Karissonen.

Nico Rönnberg, Finland-Slovakien, januari 2018.
Nico Rönnberg, Finland-Slovakien, januari 2018. Bild: Handbollsförbundet handboll,Finlands herrlandslag i handboll,nico rönnberg

– Det här har varit min dröm ända sen jag började spela och jag har sett upp till de här killarna i Champions League. Att vi sen ännu tar poäng, det går bra för laget och jag gör en okej insats, så visst måste man vara stolt.

Många skulle säga att du var planens bästa spelare, känner du att du är i bättre form än tidigare?

– Jag har blivit mognare år för år. Förut hade jag inte den här rutinen, utan gjorde ganska mycket dumma och lätta fel, for för tidigt på skott och hade dåliga avslut, men det kommer med åldern, säger 26-åringen.

– Okej, det är ju inte gammalt ännu, men jag har ändå varit med så pass länge att jag lärt mig en del och blivit mer rutinerad. Samtidigt har jag också gått framåt genom att träna jättehårt, det har gjort sitt för den här säsongen.

Läs mera:

Nico Rönnberg, Cocks-Ademar Leon.

Skrällpoäng av Cocks i historiska Champions League-debuten – Nico Rönnberg glödhet mot spanska favoriten

Jag är jättestolt över laget, säger Nico Rönnberg efter att Cocks öppnat poängkontot genast i sin första Champions League-match. Cocks låg inte under en enda gång i en målfattig fajt och kryssade.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport