Hoppa till huvudinnehåll

Vasa Sport går back – för få åskådare förra säsongen

Vasa Sports spelare firar mål, 2017.
Arkivbild. Vasa Sports spelare firar mål, 2017. Bild: Matti Raivio/All Over Press FM-ligan i ishockey,Vasa Sport

Lagom till säsongsstarten av ishockeyligasäsongen på fredag kan Vasa Sport nu presentera svart på vitt hur ekonomin ser ut efter förra säsongen som slutade på jumboplats.

Resultatet är att Vasa Sport går back med över 115 000 euro.

- Det är alltid trist att göra ett negativt resultat. Spelet flöt inte som vi hade tänkt oss vilket gick ut över antalet åskådare. Det gjorde att både biljettintäkter och försäljningen vid vår restaurang minskade, säger Sports vd Tomas Kurtén.

Kurtén uppskattade i våras att resultatet kunde landa på över 200 000 euro minus. Riktigt så illa blev det inte. En orsak är att klubben sålde flera spelare då det stod klart att slutspelet var inom räckhåll.

Tomas Kurtén, vd för Vasa Sport.
Tomas Kurtén Tomas Kurtén, vd för Vasa Sport. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Vasa Sport,tomas kurtén

Alla måste gå in med öppet sinne

Med ett minus på 115 000 euro i bagaget ska Sport också betala av på sin liga-aktie. Aktien kostar 1,8 miljoner och Sport har i nuläget betalat av 800 000 euro. Enligt vd Tomas Kurtén är målet att man innan sommaren 2019 ska ha betalat ytterligare 400 000 euro.

Trots de ekonomiska utmaningarna ser Kurtén positivt på den kommande säsongen och han hoppas att fansen ska göra det samma.

- Jag hoppas att ligalaget, vi som jobbar inom organisationen och hela Vasa och Österbotten känner revanschlust. Ska vi lyckas krävs det att alla går in i säsongen med ett öppet sinne. Vi ska visa åt resten av finska ligavärden att Vasa is back.

Biljettpriserna ska inte höjas

Då det gäller publiken nådde Vasa Sport under förra säsongen inte upp till målet på 3 100 per match utan landade på 2 818. Målet för årets säsong är att publiksiffrorna ska börja på en trea.

- Att sikta på att nå upp till 3 500 är inte realistiskt men jag tror vi ska lyckas få 3 000 personer att komma och se på matcherna.

Kommer man att göra några förändringar då det gäller biljettpriser eller priset på säsongskorten?

- Vi kommer att hålla samma nivå som förra året. Jag tror inte det är avgörande om man säljer en biljett för 12 eller 14 euro. Det som avgör är om publiken kommer är hur vi presterar och den stämning vi lyckas åstadkomma, säger Kurtén.

För att lyckas locka publik måste också spelarna leverera. Hur ser årets spelarbudget ut?

- Spelarbudgeten ligger på ungefär samma nivå som tidigare. Vi får värdera hur säsongen startar och om vi måste agera på ett eller annat sätt.

- Vi tror det gäng vi har på isen nu har möjlighet att slåss om en plats i slutspelet. Vi går in som utmanare och målet är att klara sig bättre än de andra utmanarna.

Är målet att nå slutspel?

- Ja, det är målet.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten