Hoppa till huvudinnehåll

Vattenmelonerna trivdes i hettan men årets spannmålsskörd väntas bli den minsta på över 30 år

En liten uppskuren vattenmelon på ett bord, en kniv i bakgrunden.
Liten men naggande god - inhemsk vattenmelon skördas när den är som bäst. En liten uppskuren vattenmelon på ett bord, en kniv i bakgrunden. Bild: Amanda Vikman/YLE Vattenmelon,Kullas Gård

Just den här dagen är det ett väldigt åskväder som drar in över Åbolands skärgård och åkrarna är disiga av regnet. Men hela sommaren 2018 var torr och ödesdiger för jordbrukarna i landet.

- Vi fick tröska på fyra hektar för att få samma mängd som från en hektar i fjol, berättar Anders Abrahamsson, jordbrukare på Kimitoön.

I år blir det sannolikt det sämsta skördeåret på över 30 år och enligt naturresursinstitutet är 2018 det tredje missväxtåret i rad.

Havrestrå i närbild.
Det väntas bli en hälften så liten havreskörd i år jämfört med i fjol. Havrestrå i närbild. Bild: Yle/ Malin Hulkki havre,Skörd,sädesslag

- Det jag har hört från andra jordbrukare på ön är att man räknar med att få in ungefär en tredjedel av normal skörd i år, säger Abrahamsson.

Vattenmelonerna växer bra i hettan

På Anders Abrahamssons gård har man sedan fyra år tillbaka börjat satsa även på annat än spannmål, nämligen grönsaker och något överraskande - vattenmeloner.

- Förra årets vattenmelonskörd var helt katastrofal, men som tur har jordbrukaren bara ett treveckorsminne så vi fortsatte experimentet även i år och nu bar det frukt, säger han.

Många pratar om att man ungefär fick utsädet tillbaka.― Anders Abrahamsson

Såväl kund som odlare har varit nöjda med produkten. Det är inte konstigt för de inhemska melonerna smakar mycket sött.

- Jag brukar säga att de här smakar likadant som spanska meloner, om man köper dom i Spanien. Det är för att de har fått mogna i fred och är skördade precis i dagarna, säger han.

Anders håller fram två vattenmeloner, en liten som en grape och en som är stor som en handboll.
Anders Abrahamsson med två exemplar, de största melonerna har varit nästan dubbelt så stora som den större på bilden Anders håller fram två vattenmeloner, en liten som en grape och en som är stor som en handboll. Bild: Amanda Vikman/YLE person,anders abrahamsson

Men enligt Abrahamsson bär den goda vattenmelonskörden ändå inte särskilt långt.

- Både grönsaksodlare och spannmålsbönder får sig ordentligt på pälsen i år, och värst kommer det att vara vid midsommar nästa år när reserverna är slut, säger han.

Justerad odlingstaktik för att minska avrinningen

Om de heta och torra somrarna blir rutin snarare än undantag måste jordbruket göra något för att katastrofåren inte ska bli en trend. De nordiska markerna har fortfarande en ganska god humus-och kolnivå, men man kan göra mer anser Abrahamsson.

- Dräneringssystemen kan byggas om så att man inte dränerar annat än då det behövs, till exempel under våren, säger han.

Anders Abrahamsson håller upp en melon som han skurit i mitten.
Små och stora vattenmeloner smakar lika bra, säger Abrahamsson. Anders Abrahamsson håller upp en melon som han skurit i mitten. Bild: Amanda Vikman/YLE person,anders abrahamsson

Enligt Abrahamsson kunde man också genom odlingstekniker minska på uttorkningen av matjorden.

- Man kan försöka minimera bearbetning av åkermark. Det är sällan man ser en plöjd åker nu för tiden häromkring. Sen kan man odla olika fånggrödor för att höja och bevara humushalten vilket gör att markerna håller fukten bättre, säger han.
Skip Instagram post


Då han har pratat med andra jordbrukare på ön ser det ut som att bönderna på Kimitoön kan ta ut ungefär en tredjedel av en normal skörd i år.

- Många pratar om att de ungefär fick utsädet tillbaka, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland