Hoppa till huvudinnehåll

Vinfälten dammar och rankorna slokar i franska Bourgogne efter sommarens torka - vinodlarna tvingas skörda ovanligt tidigt

Universitetsprofessorn Hervé Alexandre har skördat flera tunnor druvor denna stekheta sommardag.
Universitetsprofessorn Hervé Alexandre har skördat flera tunnor druvor denna stekheta sommardag. Bild: Johan Tollgerdt vingård,Pinot noir,Dijon,vinodlare,Solute carrier family 11 (proton-coupled divalent metal ion transporter), member 2,Frankrike,Bourgogne

Sommarens höga temperaturer ledde till att många vinfält i Frankrike torkade ut. Vinproducenter i Bourgognedistriktet är mycket oroliga.

Området mellan Dijon och Beaune är världsberömt för sina bourgogneviner. Och trots att oron är stor bland många vinproducenter har vissa kunnat dra nytta av den heta solen.

- Visst det har varit supervarmt i Bourgogne i sommar. Men det har inte varit för varmt för vissa, låter universitetsprofessorn och forskaren Hervé Alexandre förstå.

Universitetet äger vinodlingar

Högskolan i Bourgogne äger flera vinfält i distriktet och tillverkar cirka 10 000 flaskor vin årligen med sin vita Chardonnaydruva och röda Pinot Noir-druva.

- Hemligheten med den här vinodlingen är att det ligger på norrsidan. Därmed har det inte fått för mycket sol, säger Hervé som arbetat på universitetet sedan 1995.

Drabbad av klimatet

• Svenska Yle träffar i en artikelserie människor från olika delar av världen som på ett eller annat sätt redan nu har drabbats eller berörts av klimatförändringen.
• Förutom franska vinodlare träffar vi också bland annat fiskare vid Turkanasjön i Kenya, ursprungsbefolkning i USA, renuppfödare i svenska Lappland och skidanläggningsföretagare i Alperna.
• Artiklarna publiceras under hösten fram till klimattoppmötet i Polen i december.

På bondgården hälls druvorna i en maskin som pressar dem.
På bondgården hälls druvorna i en maskin som pressar dem. På bondgården hälls druvorna i en maskin som pressar dem. Bild: Johan Tollgerdt vinodlare,vingård,Frankrike,Dijon,Bourgogne,Pinot noir,Chardonnay

På universitetets fält har det regnat var fjortonde dag och det räcker.

- Det är kul att skörda vin, även om det inte är mitt yrke, säger Raphaëlle Tourdot-Maréchal medan han skär av en klase druvor från vinrankan och kvicksilvret klättrar uppemot 35 grader.

De universitetsanställda skördar

Till vardags är Raphaëlle Tourdot-Maréchal biolog på Bourgognes vinuniversitet, Institut universitaire de la vigne et du vin Jules Guyot.

Idag skördar tretton universitetsanställda fälten.

- På grund av sommarens skräcktemperaturer skördar vi ovanligt tidigt, nästan tre veckor tidigare än under andra år, noterar Raphaëlle.

- Nu är det bara några meter kvar att skörda, säger hon och sträcker på den stela ryggen. Svetten rinner.

Arbetet inleddes klockan 8. Snart är klockan 12.

- Kämpa på, skriker någon i gänget som för att ingjuta lite kraft.

Nyhet att vinskörden redan publicerats

Samma dag har lokala dagstidningar "Årets vinskörd är redan igång" på löpsedlarna.

- Årets skörd är helt ok för vårt mousserande vin, konstaterar pensionären Marc Duchaine och ler.

Att han är snabb i fingrarna beror på att han är med om sin trettiosjunde vinskörd.

Han ställer sig på en liten lastbil och lastar ett 50-tal lådor med druvor.

Upp på lastbilen med alla druvorna.
Upp på lastbilen med alla druvorna. Upp på lastbilen med alla druvorna. Bild: Johan Tollgerdt vinodlare,vingård,Frankrike,Dijon,Bourgogne,Pinot noir,Chardonnay

Men långt ifrån alla vinodlare är nöjda med årets vinskörd.

Claire Naudins släkt har ägt vinfält ända från slutet av 1800-talet. Hon är orolig för framtiden.

Torka, hagel och frost igen och igen

När vi kör ut på fälten berättar Naudin att hennes familj inte fått en vanlig vinskörd sedan år 2009.

- Torkan har slagit till och förstört mycket av skörden två år i rad, hagel i tre år och frost sent om våren förra året, säger hon.

Naudin stannar bilen, slår av motorn och vi går ut på ett av hennes vinfält.

- På grund av klimatväxlingarna producerar jag numera bara 40 procent jämfört med tidigare skördar, säger Naudin.

Vinproducenten Claire Naudin är orolig för de stekheta somrarna. Bland annat är vindruvorna mindre än vanligt.
Vinproducenten Claire Naudin är orolig för de stekheta somrarna. Bland annat är vindruvorna mindre än vanligt. Vinproducenten Claire Naudin är orolig för de stekheta somrarna. Bland annat är vindruvorna mindre än vanligt. Bild: Johan Tollgerdt vinodlare,vingård,Frankrike,Dijon,Bourgogne,Pinot noir,Chardonnay

Hon tillägger att vinrankorna liksom slokar.

Det är sant att många druvor har blivit bruna och håller på att torka.

- Druvorna är ovanligt små. Det saknas regn, säger Naudin.

Drabbad av klimatet

Svenska Yle träffar i en artikelserie människor från olika delar av världen som på ett eller annat sätt redan nu har drabbats eller berörts av klimatförändringen. Förutom franska vinodlare träffar vi också bland annat fiskare vid Turkanasjön i Kenya, ursprungsbefolkning i USA, renuppfödare i svenska Lappland och skidanläggningsföretagare i Alperna. Artiklarna publiceras under hösten fram till klimattoppmötet i Polen i december.

Inget regn faller

När jag stampar i marken är den alldeles torr och har många sprickor.

- Fast visst kunde det varit ännu värre om löven fallit av, säger hon som för att inte oroa sig för mycket.

Åskan bullrar. Men inget regn faller just på Claire Naudins fält som ligger på södra och västra sluttningarna nära staden Beaune.

Hon smakar på ett par druvor.

- Då druvorna saknar vätska är de inte tillräckligt söta. Det beror på för lite regn.

Naudin planerar skörda i mitten av september, två till tre veckor tidigare än vanligt. Hon tänker inte ge upp.

En teknik som hon använder sig av är att kontrollera bladverket för att undvika att skära bort blad eftersom bladen ger skugga.

Naudin kollar även upp andra druvsorter som hon inte har på sina ägor ännu. Vissa av dem står bättre emot de kraftiga klimatväxlingarna med högre temperaturer.

- I så fall måste jag rycka upp de nuvarande vinrankorna och plantera nya.

Lastbilen med universitetets druvor har nått fram till bondgården.

De universitetsanställda häller de vita druvorna i en maskin som pressar dem. Snart börjar den gulbruna druvsaften komma ut.

Svårt stoppa klimatväxlingen

- Det kommer inte att bli lätt att minska på koldioxidutsläppen, tror vinprofessorn och forskaren Hervé Alexandre.

Alexandre tvivlar på att människan kommer att kunna ändra på sin livsstil.

Många investerare i vinbranschen köper nu upp områden som förr inte ansågs passa vinrankor.

Plötsligt har till exempel södra England blivit attraktivt då klimatet håller på att bli varmare.

På vissa håll i Danmark och Sverige växer redan vinrankor.

- Men kommer man snart att kunna plantera bra vinrankor även i Skandinavien? undrar jag.

Hervé Alexandre nickar utan att tveka.

- Bra vinrankor kommer säkert att odlas i Sverige och södra Finland inom kort, tror han.

- När?

- Redan inom tio år, svarar professorn överraskande.

Trots årets hetta väntas årets franska vinskörd bli bättre än förra året, som till stor del förstördes av frost sent på våren.

Fortsatta superheta somrar

Enligt forskare vid franska forskningsinstitutet CNRS ska ändå de kommande somrarna bli lika varma som den vi haft i år.

- Även vi som äger vinfält som vetter mot norr blir mycket oroliga, säger Hervé Alexandre.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes