Hoppa till huvudinnehåll

Bollförbundet pressades till att förklara beslutet att endast varna EIF-målvakten: ”Ordet han använde syftade på beteende, inte etniskt ursprung”

Fotbollsmålvakt greppar bollen framför näsan på andra spelare.
Fotbollsmålvakt greppar bollen framför näsan på andra spelare. Bild: Yle/Patric Westerlund fotboll,Ekenäs,Ekenäs IF,Raseborg,Västnyland,fotbollsspelare,målvakt,eif fotboll

Jonathan Jäntti tilldelades på onsdagen en skriftlig varning efter anklagelserna om rasistiskt språkbruk i en match i fotbollsettan. Nu har förbundet valt att förklara varför målvakten inte stängdes av.

Bollförbundet ville inte motivera beslutet desto mer på onsdagskvällen, men har efter kritik nu valt att förklara sin ståndpunkt.

Enligt förbundet var det ordvalet ”apa” som var tungan på vågen.

– Disciplinutskottets ordförande är medveten om att det i många utländska fotbollsligor har delats ut straff till följd av att anhängare fört apläten och slängt in bananer på plan då mörkhyade spelare stått på plan. I det här fallet är det inte fråga om samma sak.

– I det här fallet har det handlat om en reaktion, där ordet ”apa” använts. Det har inte förekommit bevis för att ordet använts i för att hänvisa till motståndarens etniska ursprung.

– Disciplinsutskottets ordförande anser att ordet ”apa”, åtminstone utan andra rasistiskt tonade ord, gester eller läten, inte kan anses hänvisa till motståndarens etniska ursprung.

– Ordet ”apa” kan istället, som i det här fallet, hänvisa till en annan spelares osakliga beteende. Disciplinutskottets ordförande finner det sannolikt att den anklagade spelaren kunde ha använt samma ord också gentemot icke-mörkhyade spelare, skriver förbundet.

Stängdes av i tre matcher av klubben

Jäntti har inte medgett att han använde ordet ”apa”, men enligt Bollförbundet har han inte heller förnekat att han använde begreppet.

Även om ordvalet inte anses vara rasistiskt stred Jänttis reaktion mot god sed och därför varnas han för osportsligt beteende.

Jäntti stängdes av i tre matcher av Ekenäs IF, men den avstängningen hävdes efter bara en match.

Läs Bollförbundets motiveringar i sin helhet här. Förbundet motiverar där också beslutet att inte stänga av en futsal-spelare som misstänktes slå vad om en match där spelaren själv stod på plan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport