Hoppa till huvudinnehåll

"Det är Orwellskt" - svensk statsvetare förbryllad över att Löfven beter sig som en vinnare

Stefan Löfven.
Stefan Löfven borde ha avgått direkt, tycker statsvetare. Stefan Löfven. Bild: TT NEWS AGENCY Stefan Löfven,Sverige,Riksdagsval i Sverige

Det skulle ha sparat mycket huvudbry om Stefan Löfven genast medgett att han förlorat valet och avgått. Det säger statsvetaren Li Bennech-Björkman, som inte tror på någon blocköverskridande regering.

Sen Alliansen bildades år 2004 har blockpolitiken i Sverige blivit starkare. Det konstaterar Li Bennich-Björkman, statsvetare och professor vid Uppsala universitet.

Historiskt sett har blockpolitiken ändå inte varit vattentät, enligt Bennich-Björkman.

- Socialdemokraterna och det som då hette Bondeförbundet har suttit i regeringen tillsammans flera gånger.

Löfven försöker splittra Alliansen - osannolikt att det lyckas

Nu är det oerhört jämnt mellan blocken. Och möjligheterna till en blocköverskridande regering beror på vilka partier vi pratar om.

- Jag har svårt att tro att något av Allianspartierna vill splittra Alliansen för gott genom att sätta sig i en regering med Socialdemokraterna

Det skulle splittra Alliansen för gott?

- Ja. Och det är det som Stefan Löfven nu försöker göra.

En regering med moderater och socialdemokrater ser hon som väldigt osannolik.

Om det ändå skulle hända, kan det försvåra ansvarsutkrävandet vid nästa val, eftersom de två huvudsakliga alternativen i svensk politik då suttit i samma regering.

De borgerliga partierna som bildar Alliansen
Li Bennich-Björkman tror inte att något av Allianspartierna går med på att bilda regering med Socialdemokraterna. De borgerliga partierna som bildar Alliansen Bild: AFP / Lehtikuva Sverige,Alliansen,Ulf Kristersson,Annie Lööf,Jan Björklund,Ebba Busch Thor,borgerliga partier

Liten möjlighet för C-L-MP

Ska man hitta en möjlig blocköverskridande regering så måste man se till Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

- En ganska liten minoritetsregering som ändå inte röstas ner av andra än Sverigedemokraterna, säger Bennich-Björkman.

- Alliansen skulle vara mycket mer utsatt om man bestämde sig för att samarbeta med socialdemokratin. Än vad fallet skulle vara om man till exempel satte sig i regering med Miljöpartiet.

Löfven förlorade valet men beter sig som en vinnare - "Orwellskt"

Mediernas sidor fylls av en röra av spekulationer och partiledare som sträcker ut en hand till något parti och sen proklamerar att man absolut inte kan tänka sig samarbete med ett annat.

- Man skickar signaler via medierna till en rad olika aktörer, inte bara till dem som man pratar direkt med.

Röran kunde kanske ha undvikits om Löfven backat direkt på valnatten.

- Med det resultatet som vi fick tycker jag att den sittande regeringen borde ha avgått. Det är ju ett resultat som talar om att regeringen inte har fullt förtroende hos väljarna.

Istället uppträder många partier som att de vunnit valet. Det saknas tydlighet, menar Bennich-Björkman.

- Faktum är att Socialdemokraterna och Miljöpartiet gick mycket starkt bakåt. Det är rent av ganska Orwellskt att få det att framstå som en valvinst. Det är lite nyspråk, ”vi vann ändå”.

Sverigedemokraterna är inte välkomna

Fenomenet Sverigedemokraterna då. Varför är alla rädda för att ens diskutera med partiet?

- Dels har man redan tidigare bundit sig till att inte göra det. Sen är det så att Sverigedemokraterna inte är lojala åt något håll. Jag tror att andra partier är rädda för vad det skulle innebära att börja förhandla med dem. Man uppfattar det som att partiet tar men ger inget tillbaka.

Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson på valkvällen 2018.
Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna är fortfarande ute i kylan. Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson på valkvällen 2018. Bild: EPA-EFE/Anders Wiklund SWEDEN OUT Jimmie Åkesson,riksdagsvalet i Sverige 2018,Sverigedemokraterna,Åkesson


Men har man inte senast nu fått bevisat för sig att den isolationspolitik man kört mot SD under åren inte fungerar? Partiets stöd växer ju hela tiden.

- Jag skulle inte säga att det varit isolation rakt igenom. På lokal nivå har inte minst Moderaterna samarbetat med SD, säger Bennich-Björkman.

Bennich-Björkman är inte säker på att det är de andra partiernas ovilja att röra i SD som gjort att partiet vuxit. I stället pekar hon på socioekonomiska faktorer, att många av partiets väljare känner sig frånsprungna av samhällets utveckling.

- Visst kan det att partiet inte får vara med påverka lite grann, men jag tror att det är rätt marginellt.

Lärdomar av Finland?

Finlands väg då, där Sannfinländarna togs med i regeringen. Skulle inte det vara en väg att gå även i Sverige, ta med SD och låt dem ta ansvar?

Visst, det är en möjlighet, konstaterar Bennich-Björkman. Och så kan det också bli, kanske inte efter årets val, men efter kommande val eller ett möjligt nyval.

Men ansvar behöver inte automatiskt betyda ett snabbt sjunkande stöd. Se bara på Fremskrittspartiet i Norge som nu gör sin andra period i regeringsställning.

Men hur problematiskt är det då ur demokratisynvinkel, om man fortsätter ignorera ett parti som bara växer?

- Vi kan ta Estland som exempel. Där har Centerpartiet varit störst under många år, men har aldrig ingått i en regering. Så man kan utesluta, om de andra partierna går in för det.

Men visst är det problematiskt, ur en demokratisk synvinkel, konstaterar Bennich-Björkman. Det är snart en femtedel av väljarna som ställer sig bakom SD.

- Men om man är av uppfattningen att ett parti har som avsikt att delvis skada demokratin… Då blir frågan vad som är mest demokratiskt på lång sikt.

Även Vänsterpartiet undviks

I Sverige är läget det att inget av blocken kan tänka sig en regering med SD. Läget är liknande för Vänsterpartiet med sin kommunistiska bakgrund: Ingen tycks värst pigg på att släppa in dem i en regering.

- Så är det. Och de har heller aldrig suttit i en regering, säger Bennich-Björkman.

Så det är delvis jämförbart, läget för SD och Vänsterpartiet?

- Vänsterns förflutna som ett kommunistiskt parti fortsätter spöka för dem. Som jag ser det kan Vänsterpartiet högst vara ett stödparti.

Porträttbild på Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ordförande.
Jonas Sjöstedts Vänsterpartiet befinner sig i en liknande situation som SD. Porträttbild på Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ordförande. Bild: Yle/Linda Söderlund Jonas Sjöstedt,Vänsterpartiet (Sverige)

Ovanligt läge med utlandsröster som kan förändra allt

Många kanske är förbryllade över att man ännu sitter och räknar röster i Sverige, flera dagar efter själva valdagen.

Det har att göra med att alla förtidsröster inte hinner fram till vallokalerna under valdagen i Sverige. Röster som räknas är främst poströster och röster från ambassader, samt förtidsröster som lämnats i andra kommuner under valhelgen.

I det svenska systemet finns det nämligen möjlighet att förtidsrösta fram till och med den 8 september och i vissa förtidsröstningslokaler även på valdagen.

Det är speciellt intressant i det här läget, när endast något mandat skiljer blocken åt. Utlandsrösterna kan den här gången mycket väl ha en avgörande betydelse för valresultatet.

- De här rösterna brukar inte vara så avgörande. Men du har rätt i det att de kan vara det den här gången.

Valobservatörer: Flera problem under valet

Internationella valobservatörer har lyft upp flera problem med det svenska valet. Valsedlarna står framme så att alla kan se vilket partis sedel en väljare tar med sig in i båset.

Det förekommer också så kallad familjeröstning, där flera personer samtidigt går bakom skärmen för att lägga sin röst i kuvertet. Enligt observatörerna var det många valfunktionärer som inte ingrep trots att familjeröstningen var tydlig.

Lägg då till att det tycks ha förekommit rätt grova felräkningar av rösterna på sina håll.

Riksdagsvalet i Sverige 2018
Valobservatörer pekar på problem i Sverige. Riksdagsvalet i Sverige 2018 riksdagsvalet i Sverige 2018,Sverige,val (kognition)

Slarvig rösträkning kan ge intryck av valfusk

Bennich-Björkman konstaterar att man nu inte släppte in fler än en person åt gången i vallokalen, åtminstone inte där hon röstade. Då är det svårt att se vilken sedel någon plockar åt sig.

- Men jag tycker inte att det här med valsedlarna är så problematiskt, man kan ju ta flera valsedlar när man går in.

Familjeröstningen ser hon dock väldigt allvarligt på.

- Så också felräkningarna. För det kan sprida känslan av att det pågår ett systematiskt fusk, säger Bennich-Björkman.