Hoppa till huvudinnehåll

Försvunnen Wikileaks-chefs ägodelar hittats i havet i Norge

Wikileaks säkerhetschef Arjen Kamphuis.
Arjen Kamphuis. Wikileaks säkerhetschef Arjen Kamphuis. Bild: Dennis van Zuijlekom / CC BY-SA 2.0 Wikileaks,arjen kamphuis

Den norska polisen har hittat föremål som tillhör den försvunna Arjen Kamphuis, Wikileaks säkerhetschef. Kamphuis försvann för tre veckor sedan i Bodö i Norge.

Föremålen upptäcktes av en lokal fiskare i fjorden mellan byarna Fauske och Rognan. Enligt norska TV2 ska det bland annat röra sig om Kamphuis id-handlingar. Polisen vill i nuläget inte specificera vilken typ av föremål det handlar om.

Kamphuis försvann den 20 augusti efter att ha checkat ut från ett hotell i Bodø. Kamphuis skulle flyga från Trondheim samma dag men infann sig aldrig på flygplatsen.

Polisen håller alla möjligheter öppna

Polisen utgår ifrån att Kamphuis klev på ett tåg från Bodø till Rognan, där han anlände sent på eftermiddagen. Efter det är händelseförloppet höljt i dunkel.

Enligt lokala fiskare kan föremålen ha förts med strömmarna från Rognan om det är där Kamphuis fallit i eller kastat föremålen i vattnet, skriver Aftenposten.

Sedan föremålen hittades har omfattande eftersökningar genomförts i området, bland annat med hjälp av helikopter.

Polisen utesluter i nuläget inga scenarier, varken att Kamphuis håller sig undan frivilligt, att han råkat ut för en olycka eller att han skulle ha utsatts för brott, skriver Aftenposten.

Den norska polisen bistås av poliser från Nederländerna.

Källor: TV2, Aftenposten, Reuters

 • PSG säkrade ligatiteln – hedrade Notre Dame med specialdesignade tröjor

  Parisklubben vann franska ligan för andra året i rad.

  Paris Saint-Germain är franska ligamästare i fotboll. Det var klart redan innan man besegrat Monaco med 3–1 eftersom enda konkurrenten Lille tappat poäng. PSG-spelarna hedrade svårt skadade Notre Dame genom att ha en bild av katedralen på sina tröjor.

 • Quiz: Känner du igen Finlands invasiva arter?

  Testa dina kunskaper i vårt bildquiz!

  Invasiva främmande arter är växter och djur som människan har fört in till områden där arten inte naturligt är utbredd, och som utgör ett hot mot den biologiska mångfalden. Känner du igen de här invasiva arterna som förekommer i Finland?

 • Fjärde raka för Cocks – vann baltiska ligan efter finalrysare

  Cocks besegrade ukrainska Zaporozhyes i finalen.

  Cocks är fortfarande herren på täppan i den baltiska handbollsligan. Riihimäkiklubben vann den internationella ligan för fjärde året i svit genom att besegra ukrainska ZTR Zaporozhyes med 23–22 i finalen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes