Hoppa till huvudinnehåll

Kasköfullmäktige beviljade pengar för fusionsutredning – första mötet med Närpes runt hörnet

Folk går på gatan i Kaskö.
Kaskös ekonomi är hårt ansatt, inte minst sedan problemen med fuktskadade byggnader börjat hopa sig. Folk går på gatan i Kaskö. Bild: Yle/Juho Karlsson Kaskö,Österbotten

Kaskö stadsfullmäktige ställde sig enhälligt bakom förslaget att ge pengar till utredningen av en eventuell kommunfusion med Närpes. Redan om en vecka ska man bänka sig med grannen och inleda nästa fas i arbetet.

Då styrelsen behandlat frågan om tilläggsanslag tidigare blev det livlig diskussion och omröstning. Också i fullmäktige blev diskussionen livlig, uppger ordförande Kari Häggblom (SDP).

- Som alltid då det handlar om pengar blev det en livlig debatt, men den här gången blev det ingen omröstning. Anslaget blev enhälligt beviljat, säger Häggblom.

Under våren genomfördes den första fasen av utredningen. Då sammanställde utredaren Göran Honga en förrapport och erhöll cirka 19 000 euro i arvoden och reseersättningar. Städerna anlitade även en konsultbyrå som debiterade omkring 6000 euro för sina tjänster, däribland att ta fram statistik och annat bakgrundsmaterial.

Kari Häggblom
Kari Häggblom, SDP. Kari Häggblom Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik metsä board

När nu fas två av utredningsarbetet står för dörren antas det behövas ungefär lika mycket pengar till, alltså omkring 25 000 euro. De två städerna delar kostnaderna lika och eftersom något anslag för arbetet inte fanns med i stadens budget för 2018 behövde stadsfullmäktige nu bevilja ett tilläggsanslag som med en gång täcker Kaskös halva av notan.

- Inom SDP motsatte vi oss från början en fusionsutredning, men förlorade i fullmäktige. Eftersom det är fullmäktiges vilja att fusionsutredningen görs så ser vi ingen anledning att protestera mot den här biten, säger Häggblom.

Snart dags för möte med Närpes

Nu inleder Göran Honga alltså del två av arbetet med fusionsutredningen, där man ska ta fram konkreta förslag om servicestruktur, förvaltningsstruktur och ett utkast till fusionsavtal.

Och ett första möte mellan grannarna väntar runt hörnet, den 18 september. Det betyder inte att det på något sätt är klart att fusionen faktiskt blir av, åsikterna i Kaskö går fortfarande kraftigt isär uppger Kari Häggblom.

- Vi jobbar också för att se vilka möjligheter vi skulle ha att fortsätta göra det här själv, vilka förutsättningar som finns för att förbli en självständig stad.

Samtidigt tornar nya ekonomiska problem upp i form av allt fler fuktskadade hus i Kaskö och staden tvingas gång på gång öppna sin hårt ansatta kassa för att lösa problem med dålig inomhusluft.

Att hälsovårdsstationen och tandvårdens utrymmen är drabbade visste man sedan tidigare, men på kvällens möte kom det fram att det kan finnas problem även i biblioteket och stadshusets källare.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten