Hoppa till huvudinnehåll

Mustiga inlagda äpplen - så tar du tillvara höstens rikliga skörd

Inlagda höstäpplen
Mustiga inlagda äpplen Inlagda höstäpplen Bild: Svenska Yle / Strömsö äpple,Höstäpplen,Inläggning,Paul Svensson,Strömsö (tv-program)

Äpple är fruktens potatis. Höstens stapelvara som går att konservera på många sätt. I den här sötsalta inläggningen får äpplet umgås med en av sina bästa vänner - kanelen.

Ingredienser 4 pers:

  • 4 äppel
  • 1 dl ättika eller äppelcidervinäger
  • 1 dl socker
  • 1 st kanelstång
  • 2 st lagerblad
  • 2,5 dl äppelmust
  • 0,5 citron (saften)
  • salt ca 1 tsk

Gör såhär

Koka upp ättika eller vinäger, socker, äppelmust, krossad kanel, lagerblad och salt. Skiva äpple tunt och lägg i lufttäta konservburkar. Slå på lagen. Se till att äppelskivorna trycks ner under lagen, t ex med en liten tyngd och låt stå minst 24 timmar innan servering. Går att förvara i kyl länge, om man inte stoppar fingrarna i burken.
Tillredningstid 30 minuter (föreberedelse 20 minuter, koktid 10 minuter)

Servera med mustiga grytor eller som tillägg till andra smakrika maträtter.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept