Hoppa till huvudinnehåll

Mustiga inlagda äpplen – så tar du tillvara höstens skörd

Inlagda höstäpplen
Mustiga inlagda äpplen Inlagda höstäpplen Bild: Svenska Yle / Strömsö äpple,Höstäpplen,Inläggning,Paul Svensson,Strömsö

Äpple är fruktens potatis. Höstens stapelvara som går att konservera på många sätt. I den här sötsalta inläggningen får äpplet umgås med en av sina bästa vänner - kanelen.

Ingredienser 4 pers:

  • 4 äpplen
  • 1 dl ättika eller äppelcidervinäger
  • 1 dl socker
  • 1 st kanelstång
  • 2 st lagerblad
  • 2,5 dl äppelmust
  • 0,5 citron (saften)
  • salt ca 1 tsk

Gör så här:

Koka upp ättika eller vinäger, socker, äppelmust, krossad kanel, lagerblad och salt. Skiva äpple tunt och lägg i lufttäta konservburkar. Slå på lagen. Se till att äppelskivorna trycks ner under lagen, t ex med en liten tyngd och låt stå minst 24 timmar innan servering. Går att förvara i kyl länge, om man inte stoppar fingrarna i burken.
Tillredningstid 30 minuter (förberedelse 20 minuter, koktid 10 minuter)

Servera med mustiga grytor eller som tillägg till andra smakrika maträtter.