Hoppa till huvudinnehåll

Över 3 600 barn utsatta för sexuella övergrepp av katolska präster i Tyskland

Arkivbild från biskopskonferensen i Fulda i september 2010.
Arkivbild från biskopskonferensen i Fulda i september 2010. Bild: EPA/UWE ZUCCHI Tyskland,Sexuella övergrepp inom Romersk-katolska kyrkan,romersk-katolska kyrkan

Från år 1946 till år 2014 utsattes åtminstone 3 677 barn i Tyskland för sexuella övergrepp av katolska präster. Det visar en ny rapport som läckt ut i förtid och som sammanställts på uppdrag av kyrkan självt.

Enligt rapporten rör det sig om 1 670 katolska präster som utnyttjat 3 677 minderåriga, huvudsakligen pojkar, mellan 1946 och 2014.

Över hälften av offren var under 14 år gamla. Var sjätte fall inbegrep våldtäkt.

Forskarna varnar för att fallen kan vara fler. Enligt Die Zeit fick forskarna inte tillgång till en del av kyrkans originalarkiv och i många fall har information om övergreppen "förstörts eller manipulerats".

Enligt rapporten finns det ingen anledning att tro att övergreppen har upphört. De sista fallen i utredningen är från 2014, men där avslutas den period som omfattas av den här rapporten.

Rapporten är alltså sammanställd på uppdrag av den tyska katolska kyrkan. Den skulle offentliggöras i samband med den årliga biskopskonferensen i Fulda den 25 september, men flera tyska medier rapporterade om den på onsdagen.

Straffen har varit få och lindriga

De flesta präster som anklagats för sexuella övergrepp har i all stillhet flyttats till andra församlingar, utan att man informerat församlingsmedlemmarna i den nya församlingen om prästens bakgrund.

Det är ett bekant mönster från motsvarande avslöjanden runt om i USA och i Europa.

Bara en tredjedel av gärningsmännen har ställts till svars av kyrkan, men de har straffats med lindriga disciplinära åtgärder eller kommit undan helt.

Den tyska biskopskonferensen som beställt rapporten förbereder ännu ett svar på den.

- Vi känner till omfattningen av de sexuella övergrepp som redogörs för i studien. Vi är förfärade och skamsna, sade biskop Stephan Ackerman som är talesman för biskopskonferensen.

Källor: Spiegel Online, Zeit Online, BBC