Hoppa till huvudinnehåll

Rudus får börja krossa sten en timme senare i Ingå

Rudus har krossat sten färdigt på det här området som är tio hektar. Inkoo Shippings har det som lagerplats nu.
Rudus har tidigare krossat sten på Inkoo Shippings mark i Joddböle. Rudus har krossat sten färdigt på det här området som är tio hektar. Inkoo Shippings har det som lagerplats nu. Bild: Yle/Marica Hildén Ingå,Västnyland,rudus

Vasa förvaltningsdomstol har beslutat att ändra tiderna för när stenkrossbolaget Rudus får börja krossa sten i Ingå om morgnarna.

Miljö- och byggnadsnämnden i Ingå beslöt i april 2016 att Rudus får bryta och krossa sten under augusti till juni mellan klockan 6 och 22 på vardagar.

Vasa förvaltningsdomstol har ändrat de här tiderna så verksamheten får börja först en timme senare - det vill säga att sten får brytas och krossas mellan klockan 7 och 22 på vardagar, borträknat vardagshelger.

Krossas klockan 8-18

Stenmaterial får enbart krossas mellan klockan 8 och 18, enligt förvaltningsdomstolens beslut.

I övrigt förkastade förvaltningsdomstolen besvären över Ingå byggnads- och miljönämnds beslut att bevilja miljötillstånd åt bolaget Rudus för bergsbrytning och stenkrossning.

Bland de fyra besvären fanns bland annat krav på bullermätningar och på att man undersöker om medlemmarna i miljö- och byggnadsnämnden var jäviga.