Hoppa till huvudinnehåll

Se det nya barnsjukhuset som öppnar på måndag i Helsingfors - "Den gamla kliniken såg ut som ett rumänskt barnhem", säger mamma

en leksaksnalle på "operation"
En nalle fick testa operationsbordet när pressen besökte barnsjukhuset på onsdagen. en leksaksnalle på "operation" Bild: Yle/Carolina Husu barnsjukhus,sjukhus,barn (familjemedlemmar),Helsingfors,nya barnsjukhuset

De första barnen kommer till det nya barnsjukhuset på måndagen och följande veckas onsdag ska alla avdelningar ha flyttat till byggnaden. Mamman Monica Björkell-Ruhl är glad över att hon inte längre behöver sova på golvet i det gamla sjukhuset - medan det snöar på henne.

Björkell-Ruhl säger att hon besökt det gamla sjukhuset väldigt aktivt med sin elvaåriga son.

- Vi har skojat om att vi har stamkundskort till barnkliniken.

En kvinna vid namn Monica Björkell-Ruhl
- Det fanns många problem med det gamla sjukhuset, säger mamman Monica-Björkell Ruhl. En kvinna vid namn Monica Björkell-Ruhl Bild: Yle/Carolina Husu Kvinna,Mamma,monica björkell-ruhl

Det gamla sjukhusets största problem var inomhusluften.

- Jag kan inte säga att jag blev sjuk av inomhusluften, men jag sov ofta på klinikens golv på en madrass, bredvid mitt sjuka barn. Jag hade ett hett värmeelement på ena sidan medan det samtidigt drog - jag minns att det en gång snöade på mig, säger hon.

För inte så länge sedan råkade hennes familj tappa bort sig under ett sjukhusbesök.

- Vi hamnade i det som tidigare varit den gamla barnklinikens intensivavdelning. Jag höll på att få en chock när jag insåg att min son vårdats där under långa tider.

Barnkliniken i Mejlans renoveras för nästan 100 miljoner euro de kommande åren.
Den gamla barnkliniken har stora inomhusluftsproblem. Barnkliniken i Mejlans renoveras för nästan 100 miljoner euro de kommande åren. Bild: Yle/Kristian Svensson Mejlans,barnkliniken

Utrymmet påminde Björkell-Ruhl om bilder från den kända dokumentären De bortglömda barnen.

Den handlar om rumänska barnhemsbarns tragiska öden - bland annat om hur barnhemmen de bott på närmast liknade koncentrationsläger.

Dokumentären gjordes av Sveriges television i slutet av nittiotalet.

- Det såg ut som barnhemmet i dokumentären. Och där hade min son vårdats efter sin stora hjärtoperation.

Föräldrarna fick vara med i planeringen

Nu är ändå det nya sjukhuset klart. Det glädjer Björkell-Ruhl, som i början av 2010-talet var med och gjorde kampanj för att sjukhuset skulle byggas.

- En lång väntan är över. Det känns otroligt att det äntligen ska öppnas. Jag har rört mig ganska mycket i sjukhusets kvarter och har följt med när det blivit bredare, högre och färggrannare, säger hon.

Utsidan på nya barnsjukhuset
Det nya barnsjukhuset öppnar på måndagen. Utsidan på nya barnsjukhuset Bild: Yle/Carolina Husu barnsjukhus,sjukhus,barn (familjemedlemmar),Helsingfors,nya barnsjukhuset

Björkell-Ruhl var bland annat med i planeringen av sjukhuset och berättade vad hon som förälder vill att där ska finnas.

Föräldrarnas och barnens önskemål har också styrt utformningen av det nya sjukhuset, sägar projektchef Pekka Lahdenne.

- Vi har satsat på att ha utrymmen där föräldrarna kan vistas och utrymmen där barnen kan leka, säger han.

En man med nament Pekka Lahdenne
- När barnen leker så processerar de sin sjukdom, säger projektchef Pekka Lahdenne. En man med nament Pekka Lahdenne Bild: Yle/Carolina Husu barnsjukhus,sjukhus,barn (familjemedlemmar),Helsingfors,Pekka Lahdenne

När Lahdenne och hans team frågade föräldrar och barn vad de önskade så ville 97 procent av föräldrarna kunna sova bredvid sitt barn. Av alla tillfrågade tyckte 73 procent att lekutrymmen var viktiga.

Elektronisk tavla på nya barnsjukhuset
Den här interaktiva väggen finns i sjukhusets entré. Barnen kan själv rita fiskar som skannas in och som sedan börjar simma i akvariet. Elektronisk tavla på nya barnsjukhuset Bild: Yle/Carolina Husu barnsjukhus,sjukhus,barn (familjemedlemmar),Helsingfors,nya barnsjukhuset

Bäddsoffa och kylskåp

Björkell-Ruhl säger att det inte fanns några vilorum i det gamla sjukhuset.

- Många gånger har jag gjort allt för mitt barn när han varit intagen på sjukhus. När han blivit frisk och fått komma hem har jag sedan fått någon förkylning från avdelningen.

I det nya sjukhuset har patientrummen en bäddsoffa och ett eget kylskåp. Föräldrarna kan sova bredvid barnen och familjen kan förvara mat i kylskåpet.

Patientrum
Patientrummen har en bäddsoffa för föräldrarna och ett minikylskåp. Patientrum Bild: Yle/Carolina Husu barnsjukhus,sjukhus,barn (familjemedlemmar),Helsingfors,nya barnsjukhuset

Alla rum har också en egen dusch som också föräldrarna kan använda. Förr fick föräldrarna åka hem för att duscha.

Så gott som varje avdelning har ett eget lekrum.

lekrum åt barn på sjukhus
På lekavdelningen finns aktiviteter för patienter i alla åldrar. lekrum åt barn på sjukhus Bild: Yle/Carolina Husu barnsjukhus,sjukhus,barn (familjemedlemmar),Helsingfors,Lekrum,nya barnsjukhuset

Sjukhuset har också en egen lekavdelning, där det bland annat finns ett musikrum och ett kök där barnen kan baka.

- När barnen leker så processerar de sin sjukdom, säger projektchef Lahdenne.

I ett rum på lekavdelningen finns ett operationsbord.

Ungdomsrummet
På lekavdelningen finns ett musikrum. Artister som kommer på besök till sjukhuset kommer också att spela i rummet och spelningarna kommer att sändas till skärmarna i patientrummen. Då kan även de som inte orkar gå till musikrummet följa med spelningen. Ungdomsrummet Bild: Yle/Carolina Husu barnsjukhus,sjukhus,barn (familjemedlemmar),Helsingfors,nya barnsjukhuset

Gratis parkering för anhöriga

Av de tillfrågade familjerna tyckte 54 procent att parkeringsutrymmen är viktiga.

- Det var något som många familjer tog fram. Det är inte roligt att leta efter en parkeringsplats när man har bråttom och ska föra sitt barn till sjukhuset, säger Björkell-Ruhl.

Det nya sjukhuset har ett eget parkeringsgarage. Där får barnens närstående parkera helt gratis då de kommer på besök.

Björkell-Ruhl säger att sjukhuset sagt att föräldrarna som varit med i planeringsarbetet ska få gå på rundtur i sjukhuset innan det öppnar. Hon har ändå inte ännu varit på rundtur och på måndagen öppnar sjukhuset.

- Vi har läkarbesök på kommande så vi kommer nog att få besöka sjukhuset, på både gott och ont, säger Björkell-Ruhl.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalen 5.10 närmar sig: Redan nu kan du lyssna på låtarna!

  Årets MGP -skiva är ute nu.

  Det är två veckor kvar till den direktsända sångtävlingen. Nu släpps de tio låtarna som årets MGP-artister skrivit själva. Ladda upp inför final tillsammans med artisterna och deras låtar. Vill du se showen på plats i TV-studion så finns biljetterna ute nu.

 • Muslimsk man fick inte anställning efter att han begärde bönepauser på jobbet – chef och personalansvarig döms

  Helsingfors tingsrätt gav sin dom i fallet på torsdagen.

  Det var fel att neka en muslimsk man anställning efter att han begärt om bönepauser under arbetsdagen. Helsingfors tingsrätt dömer därför en chef och en personalansvarig vid Helsingfors stads bostadsproduktionsbyrå till böter. Chefen döms för diskriminering i arbetslivet och brott mot tjänsteplikt medan personalansvariga döms för medhjälp till diskriminering i arbetslivet.