Hoppa till huvudinnehåll

Spanska dykare undersöker Kvarkens undervattensnatur – "häftigt att se allt liv under ytan"

Det hörs ett plask och så försvinner dykarna ner under vattenytan i Kvarkens yttre skärgård. Med hjälp av bland annat kameror kartlägger de undervattensnaturen för organisationen Oceanas räkning.

Den här veckan pågår en sällsynt forskningsexpedition i Kvarken. Det är den ideella organisationen Oceana som samlar information om undervattensnaturen i Kvarken.

Fyra dykare och tre forskare jobbar för att få fram data om vad som finns under ytan. Dykarna kartlägger arter och samlar prover som sedan analyseras av forskare.

En unik miljö

Undervattensnaturen i Kvarken är intressant för forskarna, säger expeditionsledaren, marinbiologen Aimi Hamberg.

Hamberg har fått sin utbildning vid Åbo Akademi och arbetar numera på organisationen Oceanas Östersjökontor i Köpenhamn.

Expeditionsledaren Aimi Hamberg har uppsikt över dykningen på expeditionen.
Aimi Hamberg med sina kolleger. Expeditionsledaren Aimi Hamberg har uppsikt över dykningen på expeditionen. Bild: Yle/Jukka Tyni Oceana

- Det är en väldigt unik blandning som finns här i Kvarken. Det finns både utpräglat marina arter, brackvattensarter och sötvattensarter. De möts här och blir en väldigt intressant mix.

- Många lever på gränsen av sin tålighet, de marina arterna för att det är så låg salthalt och sötvattensarterna för att det nästan är för hög salthalt för dem. Så det bildar ett väldigt unikt ekosystem.

Dykare på forskningsexpedition i Kvarken
Dykare på forskningsexpedition i Kvarken Bild: Yle/Jukka Tyni Oceana,dykare

Landhöjningen sätter också sin prägel på Kvarkens skärgård i och med att det bildas nya grunda havsvikar som har hög växtlighet och lockar till sig mycket fiskar.

Under den pågående expeditionen har man också räknat sälar på sälskyddsområdet väster om Valsörarna. Ett 20-tal sälar räknade man till i området.

Exotiskt för spanska dykare

För de spanska dykarna som deltar i expeditionen är det både exotiskt och utmanande att dyka i Kvarken.

- Att dyka här är roligt, precis som överallt. Men skillnaden jämfört med andra ställen där jag dykt är att här är vattnet mörkt och kallt och sikten är dålig, berättar Sergio Losada, en av de fyra dykarna som deltar i expeditionen.

Dykare på forskningsexpedition i Kvarken
Dykare på forskningsexpedition i Kvarken Bild: Yle/Jukka Tyni dykare

För tillfället är temperaturen i vattnet mellan åtta och tolv grader och det är okej, menar Losada.

Blir det kallare måste man vara noggrannare med dyktiderna. Det som Losada älskar mest med sitt jobb är tystnaden och tyngdlösheten under vattenytan.

- Och förstås att se alla arter och allt liv under ytan. Fast i Kvarken hittar man väldigt få arter, säger han.

Mer blågröna alger än tidigare

Det här är tredje gången som organisationen Oceana gör en expedition i Kvarken.

En sak som bekymrar forskarna den här gången är att det under sensommaren har förekommit mer blågröna alger i Kvarken än tidigare. Det överraskade expeditionsledaren Aimi Hamberg.

Forskningsfartyget Oceana.
Forskningsfartyget Oceana. Bild: Yle/Jukka Tyni Oceana

- Vi såg den blågröna algblomningen när vi kom och då var vattnen ännu mycket varmare. Jag blev lite överraskad, dels för att det är så sent på året och dels för att de blågröna algerna inte brukar förekomma här uppe i Kvarken.

"Värna om den unika naturen"

Hamberg konstaterar att Östersjön överlag inte mår så bra och att det också gäller Kvarken.

- Fast allmänhetens medvetenhet har ökat över att det finns problem så finns det fortfarande mycket jobb att göra.

Vad skulle du ge för råd till myndigheterna, hur ska man ta hand om Kvarkens skärgård?

- De regionala myndigheterna gör redan mycket jobb på den här fronten men mitt råd till alla är att värna om den här unika naturen och värdesätta den. Man ska tänka efter hur ens egna handlingar kan påverka, hur man kan minska utsläppen både personligt och på en högre nivå, säger Aimi Hamberg.

Dykare på forskningsexpedition i Kvarken
Dykare på forskningsexpedition i Kvarken Bild: Yle/Jukka Tyni Oceana,dykare

Forskningsexpeditionen ska utmynna i en rapport som ska ges till myndigheterna i både Finland och Sverige.

Forskarna kommer på nytt att rekommendera att Kvarkenområdet blir ett gränsöverskridande marint skyddsområde. Den rekommendationen har man kommit med redan tidigare.