Hoppa till huvudinnehåll

Succétränaren Tortorella fortsätter i Columbus – storstjärnan Panarin vill nu spela hockey och vägrar därför att förhandla med Kekäläinen

Jarmo Kekäläinen talar under en presskonferens.
Finländaren Jarmo Kekäläinen tecknade nyligen ett nytt kontrakt med Columbus. Jarmo Kekäläinen talar under en presskonferens. Bild: Jason Mowry/Icon Sportswire/All Over Press Jarmo Kekäläinen

John Tortorella fortsätter som tränare för NHL-klubben Columbus Blue Jackets i ytterligare tre år. De ryska stjärnorna Sergej Bobrovskij och Artemi Panarin har däremot kontrakt som går ut efter säsongen. Panarin har sagt att han inte snackar business efter den 13 september, vilket håller på att sätta klubbchefen Jarmo Kekäläinen i knipa.

Columbus meddelade på onsdagen att Tortorella har förlängt med två år, vilket håller honom i klubben i tre säsonger till – till sommaren 2021.

– Vi utvecklas inte bara som spelare, vi utvecklas som ledarstab då vi tränare jobbar tillsammans med Jarmo och hans personal, sade den 60-årige Tortorella på NHL:s webbplats.

Tortorella värvades till Columbus av den finska klubbchefen Kekäläinen hösten 2015. Då hade Columbus inlett säsongen med sju raka förluster.

Han förändrade kulturen omedelbart då han klev in genom dörren.

– Han förändrade kulturen omedelbart då han klev in genom dörren, sade Columbus anfallare Cam Atkinson till The Athletic (bakom betalmur).

Säsongen därpå vann Columbus hela 16 raka matcher och tog 108 poäng, mest i klubbens historia. Tortorella valdes efter säsongen 2016–2017 till årets tränare i ligan.

Tränaren John Torotorella bakom Columbus avbytarbänk.
John Tortorella har tränat Columbus i nästan tre säsonger. Tränaren John Torotorella bakom Columbus avbytarbänk. Bild: Rich Graessle/Icon Sportswire/All Over Press John Tortorella

Laget har tagit sig till slutspelet under Tortorellas båda hela säsonger i klubben men förlorat mot tufft motstånd i den första omgången. Våren 2017 besegrade Pittsburgh Columbus och vann senare Stanley Cup, året senare var det Washingtons tur att inleda vägen mot Stanley Cup genom att slå Columbus.

Tortorellas saldo i klubben är 129 segrar, 23 förluster i förlängning eller på straffar och 87 förluster under ordinarie matchtid.

Går Panarin förlorad?

Storstjärnan Panarin har varit den stora snackisen i Columbus under sommaren. Ryssens kontrakt med klubben går ut sommaren 2019 och de flesta supportrarna väntade på att Panarin i god tid skulle skriva på ett lång kontraktsförlängning med klubben.

I stället meddelade Panarin före midsommar att han just nu inte är beredd att teckna på för Columbus, något som har tolkats som att han efter säsongen har gjort sitt i Columbus och har för avsikt att byta klubb direkt då han nästa sommar ges möjlighet till det.

Skip Instagram post

Anfallsstjärnan har spekulerats vara intresserad av att krita på för en klubb som spelar i en större stad. Klubbarna i Kalifornien, Florida och New York City har trotts vara Panarins hetaste alternativ. Även Panarins första NHL-klubb, Chicago, har nämnts som en potentiell klubbadress.

För att Columbus inte ska riskera att förlora Panarin utan att få någonting i utbyte, har sommarens transferspekulationer dominerats av rykten om att Kekäläinen kommer att byta bort Panarin.

Dessutom har många hockeyexperter tyckt att det bör ske före grundserien inleds. Utan kontraktsförlängning kommer spekulationerna att fortgå under hela säsongen och distrahera laget.

Agenten ställde ultimatum

I juli träffade Kekäläinen under sin semester Panarin i franska Nice och Panarins läger satte då ytterligare press på klubblednignen.

– Artemi älskar ishockey men avskyr businessdelen. När säsongen startar kommer han endast att fokusera på ishockeyn, sade agenten Daniel Milstein till nättidningen The Athletic (bakom betalmur).

Med säsongsstarten avsåg agenten den 13 september (då träningslägret börjar) och med fokus på ishockey att Panarin inte tänker förhandla om ett kontrakt under pågående säsong.

Artemi Panarin i Columbus tröja.
Artemi Panarin var överlägsen poängetta i Columbus förra säsongen. Artemi Panarin i Columbus tröja. Bild: Adam Lacy/Icon Sportswire/All Over Press Artemi Panarin

I samband med stora spelaraffärer är det vanligt att stjärnspelarens nya klubb redan har ett färdigförhandlat kontrakt på bordet som väntar på att undertecknas. Bara då vågar klubben öppna plånboken rejält.

Utan en på förhand förhandlad kontraktsförlängning riskerar nämligen även den nya klubben att tappa sin värvning då kontraktet löper ut.

Då Montreals Max Pacioretty i måndags flyttade till Vegas tecknade han samma dag på ett Vegaskontrakt värt sju miljoner dollar per säsong som tar vid då det nuvarande kontraktet går ut sommaren 2019.

Panarins deklaration och tidsgräns (13 september) innebär att det blir svårt för Kekäläinen att få något värdefullt i utbyte om han vill skicka iväg Panarin mitt under pågående säsong.

Även Bobrovskij kan lämna Columbus

Även Panarins lagkamrat Bobrovskij har ett efter säsongen utgående kontrakt. Målvaktens kontrakt är i snitt värt 7 425 000 dollar per säsong och parterna har inte lyckats komma överens.

Bobrovskij har valts till ligans bästa målvakt säsongerna 2012–2013 och 2016–2017 men har bedrövlig slutspelsstatistik. Enligt nordamerikanska uppgifter ska Bobrovskijs lönekrav ändå ha varit så högt att klubbledningen inte ens har ansett det vara värt att inleda förhandlingar. Till skillnad från Panarin har Bobrovskij ändå inte uppgett sig vägra förhandla under säsongen.

Sergeij Bobrovsky på isen.
Sergej Bobrovskijs kontrakt går ut efter säsongen. Sergeij Bobrovsky på isen. Bild: Aaron Doster/CSM/REX/All Over Press Sergej Bobrovskij

Att förlänga med Panarin, som vore ett hett byte på spelarmarknaden, sägs därför ha varit Columbus prioritet.

– Jag snackar regelbundet med andra klubbar, ibland får vi till stånd spelaraffärer. Vi måste fatta beslut och förhoppningsvis kan vi komma överens med spelarna. Om inte, måste vi dra våra slutsatser, sade Kekäläinen till NHL.com den 8 september.

Vi vill behålla dem men har ännu inte lyckats förlänga deras kontrakt.

– Vi vill behålla dem men har ännu inte lyckats förlänga deras kontrakt. Vi är ändå optimistiska och tror att de kan vara en stor del av vårt lagbygge även på sikt. Vår attityd är att fortsätta jobba på kontraktsförlängningar.

Inga kontrakt

Då Panarins deadline löper ut har Columbus varken lyckats komma överens om ett förlängt kontrakt eller byta bort Panarin.

För Kekäläinen är situationen prekär. Väljer han att skicka iväg Bobrovskij och Panarin mot mindre etablerade spelare under säsongen får Columbus svårt att nå framgång i vår. Spelar ryssarna i Columbus, men lämnar laget utan ersättning i sommar, saknas plötsligt två enorma stora pusselbitar i nästa års lagbygge.

Som väntat var Panarins situation en het potatis då Kekäläinen mötte media på onsdagen. Vissa spekulerade i att Tortorellas kontraktsförlängning publicerades nu enbart för att styra bort uppmärksamheten kring Panarin.

Kekäläinen fick frågan om hur han förhåller sig till Panarins förhandlingsultimatum om att inte förhandla efter den 13 september.

Den 13 september är ingen deadline, deadlinen är den 1 juli.

– Den 13 september är ingen deadline, deadlinen är den 1 juli då Panarins kontrakt går ut, sade en optimistisk Kekäläinen enligt Aaron Portzline.

Håller Panarin sitt ord löper Kekäläinen ändå stor risk att förlora fajten. Då snackar Panarin inte kontrakt med Kekäläinen innan säsongen är färdigspelad och knappast därefter heller.

Från och med den 1 juli har han möjlighet teckna ett sjuårskontrakt, uppskattningsvis med över tio miljoner dollar i lön per säsong, med vilken NHL-klubb som helst.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport