Hoppa till huvudinnehåll

Turkarna är bra på att sysselsätta sig som företagare i Finland

Pizza med mozarella och skinka..
Pizza med mozarella och skinka.. Bild: YLE/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Pizza

Under de senaste åren har antalet företagare med invandrarbakgrund ökat markant i Finland. Mellan åren 2006 och 2014 ökade antalet företagare med invandrarbakgrund med 92 procent, visar en utredning som Näringslivets forskningsinstitut Etla har gjort.

Turkiska invandrare har lyckats sysselsätta sig allra bäst i vårt land. Skillnaden är 38 procent i förhållande till invandrare från andra länder.

Forskaren Paolo Furnaro på Etla säger att det här kan bero på två saker: Dels att det i vissa kulturer är hedersamt att sysselsätta sig som företagare och dels att man tvingas bli företagare då inget annat jobb går att få.

Furnaro undersökte också hur mycket invandrarföretagare förtjänade i förhållande till finländska företagare.

Det finns skillnader, men de beror snarast på vilken bransch företagen verkar i och på att invandrarnas företag är små och mindre produktiva, säger Fornaro.

De flesta företag som drivs av invandrare finns i Nyland, där andelen invandrare är stor. Det handlar främst om serviceföretag, som till exempel restauranger.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes