Hoppa till huvudinnehåll

Borgå skyddshem hoppas kunna anställa en till handledare nästa år

en kvinna står och skriver på en krittavla i en lekpark
Den nya innergården till skyddshemmet i Borgå har bland annat en stor krittavla, klätterställnig, rutschkana och sandlåda en kvinna står och skriver på en krittavla i en lekpark Bild: Jeanette Broman / Yle Borgå,skyddshem,lekparker,borgå skyddshem

Skyddshemmet i Borgå har totalt förnyat innergården för att öka trivseln för de som bor där. I år har skyddshemmets familjeplatser ökat. Det här leder till att det finns behov av mer personal.

- Vi hoppas på att få anställa en till handledare nästa år, säger Marika Johansson som är chef för Borgå skyddshem.

Mängden klienter på skyddshemmen varierar mycket och enligt Johansson är det svårt att säga huruvida mängden har ökat eller inte.

- Nu har vi fem familjer här och färdighet att ta emot nio familjer samtidigt. Men om situationen skulle vara den att det skulle vara fullt så styr vi familjen till ett annat skyddshem, säger hon.

Det är inte ovanligt att det kommer klienter från Helsingfors till skyddshemmet i Borgå. Oftast då skyddshemmen i huvudstadsregionen är fyllda.

- I vissa situationer kan det till och med vara en bättre lösning att familjen byter ort, säger Johansson.

Skyddshemmets tjänster är gratis. De är avsedda för personer som blivit utsatta för våld eller hot om våld i sitt parförhållande eller en närrelation.

- Vi jobbar dygnet runt och man kan komma hit direkt eller ta kontakt per telefon, säger Johansson.

en kvinna tänker åka ner för en rutschkana i en liten lekpark
Marika Johansson gör ett provåk i den nya rutschkanan som ska göra tillvaron för barnen lite roligare. en kvinna tänker åka ner för en rutschkana i en liten lekpark Bild: Jeanette Broman / Yle Borgå,skyddshem,lekparker,borgå skyddshem

Skyddshemmets klienter behöver få njuta av lek och stoj

I juni skrev Yle Östnyland om blomplanteringar och smultron som donerades till skyddshemmet via kampanjen Blomsterprakt.

Nu har klienterna på skyddshemmet fått njuta av skörden.

- Det var ett tag sedan jag var här senast men så fina gurkor här växer redan, säger Johansson.

en självodlad gruka i trädgårdslandet
De boende på skyddshemmet i Borgå kan nu skörda grönsakslandet. Gurkona är stora och fina. en självodlad gruka i trädgårdslandet Bild: Jeanette Broman / Yle Borgå,gurka,trädgårdsodling,borgå skyddshem

Enligt Johansson har grönsakslandet och smultronen varit omtyckta. Men nu växer inte smultronen mera, i stället är det tomaternas tur att skördas.

självodlade röda körsbärstomater
Tomaterna växer och en del tomater är redan stora och röda. självodlade röda körsbärstomater Bild: Jeanette Broman / Yle Borgå,trädgårdsodling,Körsbärstomat,tomat,borgå skyddshem

Hela förnyelsen av innergården ska öka trivseln för barn och vuxna som bor där.

- Familjerna har tvingats fly från sitt hem och sin vardag. Med den nya klätterställningen och rutschkanan kan barn och vuxna vistas utomhus tryggt och i lugn och ro, säger Johansson.

I februari ordnades en välgörenhetskonsert i Borgå domkyrka ”En vaggvisa för en liten prinsessa”.

En del av intäkterna från välgörenhetskonserten donerades till skyddshemmet i Borgå. De nya lekredskapen har skyddshemmet kunnat skaffa tack vare den här donationen.