Hoppa till huvudinnehåll

Faran över – fabriksbranden i Salo gav upphov till giftig rök

En fabrik som tillverkar ljus brann på fredag morgon på Kailinniituntie i Halikko i Salo. Branden gav upphov till kraftig rök som var giftig, och räddningsverket uppmanade folk att undvika området.

Invånare i området evakuerades undan branden och den giftiga röken. Tidigare under morgonen uppmanade räddningsverket invånare i området att stänga av ventilationen och hålla sig inomhus.

Vid 10:30-tiden meddelade räddningsverket att det inte längre rådde någon fara för allmänheten, och invånarna kunde återvända till sina hem.

En kvinna som står med ryggen vänd mot kameran och ser på en stor fabrik som brinner.
En kvinna som står med ryggen vänd mot kameran och ser på en stor fabrik som brinner. Bild: Yle/Lina Frisk. Salo,Brand,fabrik,fabriksbrand i salo

Det ryker fortfarande i ruinerna, men man har redan övergått till eftersläckning och röjning av brandplatsen.

Släckningsarbetet försvåras av att paraffin inte kan släckas med vatten utan branden måste kvävas― jourhavande brandchef Mika Kontio

Ingen rapporteras ha skadats i branden men fabriken går inte att rädda, meddelade räddningsverket redan på morgonen.

Brand i Halikko i Salo 14 september 2018.
Fabriken som brann ligger i ett område med industrifastigheter och småhus intill riksväg 110. Brand i Halikko i Salo 14 september 2018. Bild: Juuso Tuominen Halikko,eldsvådor,Salo

Branden koncentrerades till fabrikens produktionsutrymmen där cirka 200 ton paraffin fattat eld.

- Släckningsarbetet försvåras av att paraffin inte kan släckas med vatten utan branden måste kvävas, förklarade Mika Kontio, jourhavande brandchef vid Egentliga Finlands räddningsverk.

Fabriksbrand i Salo.
Fabriksbrand i Salo. Bild: Yle/Lina Frisk. Salo,Brand,fabriksbrand i salo

Cirka 5 000 kvadratmeter av produktion och lokaler förstördes i branden, medan cirka 4 000 kvadratmeter av lagerlokalen räddades.

Cirka 30 enheter från räddningsverket deltog i släckningsarbetet.

Fabriken som brann ligger i ett område med industrifastigheter och småhus intill riksväg 110. Trafiken på riksväg 110 var avstängd vid brandplatsen under morgonen men vägen öppnades för trafik igen på förmiddagen.

Artikeln uppdateras under dagen.

Kailinniituntie ligger i Halikko i Salo.