Hoppa till huvudinnehåll

Florence och Mangkhut inledde sina angrepp på USA respektive Filippinerna

Invånare i Wilmington, NC, kör bil genom översvämningar under orkanen Florence, 2018.
Invånare i Wilmington, NC, kör bil genom översvämningar under orkanen Florence. Två personer omkom i Wilmington på grund av Florence, och hundratals träd förorsakade stora egendomsskador. Invånare i Wilmington, NC, kör bil genom översvämningar under orkanen Florence, 2018. Bild: EPA Orkanen Florence,Wilmington

De orsakar översvämningar, river takplattorna från husen och tvingar tusentals människor på flykt. Orkanen på USA:s östkust och supertyfonen i Ostasien är i full gång. En mor och hennes barn har omkommit i North Carolina.

Supertyfonen Mangkhut, eller Ompong som den heter i Filippinerna, är den kraftigaste stormen i världen i år. Med vindstyrkor på upptill 205 km/h, i byarna 255 km/h (cirka 71 m/s) har hon redan tvingat över 9000 människor till evakuering, och miljontals människor bor i hennes väg.

Med sig för Mangkhut också enorma regnmassor som orsakar stora översvämningar. Den ekonomiska skadan kan komma att synas inte bara i infrastruktur och bostäder utan hundratusentals mindre lantbruks risodlingar.

Förberedelser inför Mangkhut i Manila.
Tyfonen Mangkhut, eller Ompong som den kallas i Filippinerna, drog in över önationen sent på fredag kväll och det är ont om bilder. På dagen förberedde man sig febrilt för tyfonen, som är den värsta stormen i år och kanske på fem år. Förberedelser inför Mangkhut i Manila. Bild: AFP / Lehtikuva Tyfonen Mangkhut (2018),Manila

Tyfonen är 900 kilometer i diameter och myndigheterna har höjt katastrofnivån till fyra, samma nivå som den dödligaste tyfonen i landets Filippinernas historia, Haiyan, hade.

Haiyan dödade 2013 över 7000 människor och påverkade miljontals.

Mangkhut förväntas slå mot Hongkongregionen på söndag och nå norra Vietnam, Laos och Myanmar på måndag.

Astronauten Ricky Arnold fotograferade orkanen Florence 14 september 2018 från ISS.
Astronauten Ricky Arnold fotograferade orkanen Florence 14 september 2018 från ISS. Astronauten Ricky Arnold fotograferade orkanen Florence 14 september 2018 från ISS. Bild: AFP / Lehtikuva / Ricky Arnold Orkanen Florence,Internationella rymdstationen

Åtminstone fyra döda då Florence träffade North Carolina

På andra sidan jorden nådde orkanen Florence den amerikanska kusten och North Carolina på fredagsmorgonen lokal tid.

Under fredagen har orkanen orsakat stora skador då träd har fallit över hus och vägar. En mor och hennes barn omkom då deras hem i Wilmington förstördes av ett fallande träd. Pappan transporterades till sjukhus.

Ett tredje dödsfall, en kvinna med svag hälsa, omkom i Pender County senare under dagen. Hon hade ringt ambulans på grund av en sjukdomsattack men ambulanserna kunde inte nå henne i tid på grund av ett träd som hade fallit över vägen.

En fjärde person omkom då hen försökte koppla in en generator i Lenoir County.

Räddningsarbetare i Farfield Harbour, North Carolina, under orkanen Florence.
Räddningsteam har kommit till den amerikanska östkusten från hela landet. Här kaliforniska räddningsarbetare från Oakland på uppdrag i Farfield Harbour, North Carolina. Räddningsarbetare i Farfield Harbour, North Carolina, under orkanen Florence. Bild: AFP / Lehtikuva North Carolina,Orkanen Florence,räddningsarbete

Medier rapporterar också om stora översvämningar, och 600 000 hushåll saknar el.

Tiotals människor räddades från ett hotell som kollapsat då orkanen drog in över Wilmington.

"En oinbjuden barbar"

Katastrofläge har utlysts i fem delstater i östra USA: North och South Carolina, Virginia, Maryland och Georgia. 1,7 miljoner människor har evakuerats.

Florence vindstyrka är lite lägre än Mangkhuts, "bara" drygt 40 meter i sekunden.

Myndigheterna i USA har varnat folk för att stanna, och understrykt livsfaran med Florence, trots att hon nedgraderades till en etta på orkanskalan på torsdagen.

Orkanen Florence nådde North Carolina på fredagsmorgonen.
Vågorna som Florence, och Mangkhut, är kapabla till uppskattas vara upp till 6 meter höga. Då orkanen slog till mot North Myrtle Beach på fredagsmorgonen var det redan flera meter höga vågor. Orkanen Florence nådde North Carolina på fredagsmorgonen. Bild: AFP / Lehtikuva Orkanen Florence,North Myrtle Beach

- Det här regnet kommer att föra med sig katastrofala, plötsliga översvämningar och långvariga, märkbara översvämningar av floderna, säger katastrofmyndighetens chef Brock Long.

North Carolinas guvernör Roy Cooper höll ett televiserat tal på fredagen där han varnade för att hela samhällen kan svepas bort av orkanen.

- Det är en oinbjuden barbar som inte vill gå hem, sade Cooper om den över 600 kilometer i diameter breda orkanen.


Källor: BBC, CNN, HS, HBL, Vice News

Läs mera:

Florence och Mangkhut härjar just nu på haven, men blir det nödvändigtvis fler orkaner i framtiden?

Orkanen Florence som rasat på Atlanten har nu dragit in över sydöstra USA medan supertyfonen Mangkhut står i beråd att dra in över Filippinerna, Taiwan och eventuellt också Hong Kong, där den kan bli den kraftigaste orkanen som någonsin har dragit in över staden.

 • Kemiindustrins strejk flyttas med två veckor

  Strejken skulle börja på måndag.

  Arbetsministeriet har beslutat att flytta strejken som kemiindustrin varslat om med två veckor. Enligt den ursprungliga planen skulle strejken börja på måndag.

 • Sjöfrakten tänker grönare men förändringen sker långsamt

  Över hälften av företagen ser inga fördelar med miljötänk.

  Företagen inom sjöfrakten satsar på mer miljövänligare fartyg och teknik men förändringen sker långsamt. Den senaste rederibarometern som publicerades i onsdags visar att nästan hälften av de tillfrågade företagen inte ser några klara fördelar med att satsa på miljövänligare tonnage.

 • Sanna Marin i Davos: Kortsiktigt av näringslivet att glädjas åt uppvärmt Arktis

  Statsminister Marin mötte världsledarna i Davos.

  Mänsklighetens framtid står på spel i Arktis. Det var en formulering vid en paneldebatt i Davos om klimatförändringar och affärsmöjligheter i nord. Statsminister Sanna Marin har gjort sin debut på Världsekonomiskt Forum. På onsdagen puffade hon för Arktiska rådet i en paneldebatt med bland annat USA:s tidigare vicepresident Al Gore.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes