Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors Börsklubb samlas för att avgöra frågan om kvinnligt medlemskap

Skylten Helsingfors börsklubb
Skylten Helsingfors börsklubb Bild: Yle/Anna Savonius Skylt,Klubb,Herrklubb,börsskylt

En arbetsgrupp inom Börsklubben rekommenderar att verksamheten öppnas upp för kvinnor. Nu tillkallas medlemmarna för att rösta om saken, skriver Suomen Kuvalehti.

Suomen Kuvalehti berättar att en första omröstning om saken sker om ett par veckor, den 26 september.

Det behövs ändå ytterligare en omgång för att driva igenom en eventuell förändring.

Förändringen är befogad med tanke på klubbens regler: i stadgarna uppges dess syfte vara att främja näringslivet. Att fortsättningsvis stänga ut kvinnor motarbetar ändamålet, säger styrelsen i ett ställningstagande.

Därför har styrelsen nu sammankallat till ett möte för att ta ställning i frågan.

Många medlemmar är hoppfulla.

- Jag tror och hoppas att vi får ihop en tillräcklig majoritet för att reformen går igenom, säger Helsingforsbörsens vd Henrik Husman, som är medlem i klubben.

54 % av Börsklubbens medlemmar vill ha kvinnorna med

Svenska Yle rapporterade redan i vintras att klubben gjorde en enkät bland medlemmarna.

Den visade att 54 procent stöder kvinnligt medlemskap.

- Det visar att vi är på väg i rätt riktning. År 2016 var bara en fjärdedel av samma åsikt. Jag tror att samhällsdebatten har fått medlemmarna att ta sig en funderare, säger Husman.

Men för att få igenom en förändring krävs ett stöd på 66,7 procent.

- Vi har alltså en lång väg att gå, men jag tror att styrelsens enhälliga ställningstagande hjälper till här, säger Husman.

Helsingforsbörsens vd Henrik Husman.
Helsingforsbörsens vd Henrik Husman hoppas att klubben får ihop en tillräcklig majoritet för att reformen går igenom. Helsingforsbörsens vd Henrik Husman. Bild: Yle Helsingforsbörsen,henrik husman

”Om inte reformen går igenom, borde Börsklubben klassas som en fritidsförening”

Henrik Husman har varit medlem i Börsklubben sedan slutet av 90-talet. Han har förundrat sig över varför man inte ingripit i något som han upplevt som ett självklart missförhållande.

Enligt Centralhandelsgillets rapport från i fjol finns det fler kvinnor i börsföretagens ledning än någonsin tidigare, och också med tanke på det är en förändring befogad, anser han.

- Börsklubben skapades ju för att främja näringslivet i Finland. Med tanke på kvinnornas roll i dagens företag är det fullkomligt ohållbart att de inte får vara medlemmar.

På grund av sin inflytelserika ställning är inte Börsklubben vilken klubb som helst, poängterar Helsingforsbörsens vd. Om inte reformen går igenom, borde syftet omdefinieras, anser han.

- Landet är fullt med herrklubbar, fritidsföreningar bara för män. Alternativet är då att tydligt ändra på stadgarna och klassificera också Börsklubben som en fritidsförening, säger Husman.

Risk för samma utfall som vid Handelsgillet

Flera år av offentlig kritik kring medlemspolicyn har haft en inverkan på Börsklubbens dragningskraft.

Enligt Suomen Kuvalehti har klubbens interna arbetsgrupp uttryckt sin oro för dess ekonomiska situation och image.

Många gamla medlemmar uppges ha lämnat klubben och mängden medlemsansökningar har rasat.

Handelsgillets offentliga diskussionstillfälle i Helsingfors.
En knapp majoritet av Handelsgillets medlemmar vill att föreningen ska tillåta kvinnliga medlemmar, men en tredjedel säger nej. Handelsgillets offentliga diskussionstillfälle i Helsingfors. Bild: Yle/ Lukas Rusk Herrklubb,ekonomi,Helsingfors,handelsgillet i helsingfors

Nyligen meddelade en annan herrklubb i Helsingfors - Handelsgillet - att den fortsätter med bara manliga medlemmar.

För några dagar sedan rapporterade HBL att trots att en knapp majoritet enligt medlemsenkäten vill öppna upp klubben, finns en stark minoritet som fortsättningsvis sätter stopp för kvinnligt medlemskap.

Husman medger att det finns risk för liknande utfall, men hoppas ändå på det bästa.

- Börsklubben är på många sätt mer liberal än en typisk herrklubb. Bland annat i språkfrågan; klubben har varit tvåspråkig sedan den grundades.

- Det finns också medlemmar från många olika samhällsgrupper - förutom ekonomi, också vetenskap, konst och det militära. Så jag ställer mig hoppfull till en förändring, säger Husman.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes