Hoppa till huvudinnehåll

Helsingforsvarvet till salu – förhandlingar med tre potentiella köpare

Helsingfors varv
Arctech Helsinki Shipyard i södra Helsingfors. Helsingfors varv Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Arctech Helsinki Shipyard,Helsingfors,hamn,lyftkranar,Varv

Varvet Arctech Helsinki Shipyard måste säljas inom tre månader för att undvika "stora svårigheter". Tre aktörer är intresserade, däribland samma kroatiska företag som ägarna förhandlade med i januari.

De ryska ägarna, Objedinennaja sudostroitelnaja korporatsija (OSK, på engelska känt som United Shipbuilding Corporation) säger att man tvingas sälja Helsingforsvarvet för att undvika svårigheter, och det fort.

- Vi har hemskt lite tid. Vi pratar om veckor, högst två, tre månader, säger OSK:s vd Alexei Rahmanov till TASS.

Rahmanov säger inte vilka svårigheter varvet kan råka i om försäljningen inte blir av. Men han berättar vem man förhandlar med.

En av köparna är en grupp norska företag, en rysk affärsman den andra – exakt vilka företag och vilken affärsman förblir dock höljt i sjörök. Den tredje intresserade köparen är kroatiska Kermas, ett bolag med järn i elden i flera branscher.

Kermas var aktuella för ett köp av 55 procent av Helsingforsvarvet redan i januari, men förhandlingarna då ebbade ut i intet. Nu är det alltså frågan om en försäljning av 100 procent av Arctech Helsinki Shipyard.

Ulkomatala.net var först ut med nyheten i Finland.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes