Hoppa till huvudinnehåll

Kranvattnet i östra Borgå kan smaka och lukta klor en tid framöver

Vattenkran
Vattenkran Bild: Malin Lundberg, ÅRTV Vattenkran,kranvatten,dricksvatten

Borgå vatten desinficerar och klorerar vattnet vid Sannäs vattentag sedan torsdagen. Orsaken är att man har hittat förhöjda mikrobhalter i råvattnet.

Vattnet i Sannäs vattentag desinficeras kontinuerligt med en UV-anläggning. På torsdagen började Borgå vatten dessutom klorera kundernas bruksvatten.

Kloreringen ska se till att vattnet uppfyller de hygieniska kraven fastän UV-anläggningen skulle drabbas av störningar.

Det handlar om en säkerhetsåtgärd eftersom Borgå vatten har hittat förhöjda mikrobhalter i råvattnet. Orsaken är rikliga regnskurar efter den torra sommaren.

Normal åtgärd

De förhöjda mikrobhalterna verkar vara ett återkommande problem. Borgå vatten har fått klorera vattnet i Sannäs åtminstone de två senaste höstarna också.

Yle Östnyland frågar biträdande direktör Mats Blomberg vid Borgå vatten om man kan göra något för att förebygga de förhöjda mikrobhalterna efter rikliga regn.

– Det har varit så här ända sedan Sannäs vattentag togs i bruk på 1980-talet. Att desinficera och klorera vattnet är en ganska normal åtgärd att ta till med jämna mellanrum, säger han.

Blomberg konstaterar ändå att affärsverket har planer på att sanera en del av sina brunnar. Det kan underlätta situationen om några år.

Inga mikrober i kranvattnet

Kloreringen inleddes på torsdagen, men det är oklart hur länge den håller på.

– Vi följer upp vattenkvaliteten hela tiden och kommer att sluta med kloreringen när värdena inte längre är onormala, säger Mats Blomberg.

I ett pressmeddelande skriver Borgå vatten att man inte har hittat några kvalitetsavvikelser i det vatten som kunderna får. UV-desinfektionsanläggningen har hittills inte drabbats av störningar.

Kunderna får normalt hushållsvatten men eftersom vattentaget kloreras kan kranvattnet i Borgås östra delar ha en lindrig smak eller lukt av klor.

Borgå vatten meddelar om när kloreringen har avslutats.